Mamatummy Day!

Japp, då visar kalendern att det återigen är den 25 april. Det är inte bara dagen före Min Namnsdag, ej heller enbart dagen före Morris födelsedag, det är DESSUTOM dagen då vi uppmärksammar en eftervård av förlösta kvinnor som ofta är under all kritik.

Varje år riskerar 40.000 kvinnor i Sverige att få bestående graviditetsrelaterade besvär med magen, och 25.000 kvinnor riskerar att drabbas av inkontinens.

Det motsvarar en medelstor stad i Sverige. Varje år.

Tyvärr är kunskapen om graviditets- och förlossningsrelaterade besvär låg hos många yrkesutövare, allt från tränare, fysioterapeuter, naprapater till barnmorskor. Problem efter graviditet och förlossning normaliseras och många möts av en attityd typ ”lite besvär får du leva med, du har ju ändå fött barn”. Vilket såklart ska anses vara ett helt oacceptabelt förhållningssätt. Just för att vi har fött barn borde våra kroppar och psyken tas om hand på ett klart mer respekt- och ansvarsfullt sätt.

Absolut, vissa saker kan vi göra själva, till exempel enkel träning som stärker kroppen inifrån och ut – precis som vilket rehabprogram som helst efter en knäoperation eller att man tar bort gips från ett ben. Detta för att komma tillbaka och bli stark och funktionell igen. Det är sannolikt försvinnande få som efter en knäoperation eller gipsning får rådet att ”vila någon vecka så kan du köra på som vanligt sedan” eller ”lite besvär får du nog räkna med”.

Sen finns det ju besvär som man själv kan göra exakt noll åt på egen hand, oavsett #positivinställning #mindfulness #träning utan som kräver operation: både avseende underlivet liksom magen.

Men här är okunskapen stor och det finns få standardiseringar för vem som ska bli beviljad operation eller inte. Gällande delade magmuskler och diastaser ses det fortfarande ofta som skönhetsbesvär – trots stora funktionella besvär för kvinnan i vardagen – och kvinnan får själv stå för kostnaderna för operation, som kan uppgå till 80.000-120.000 kr beroende på omfattning och klinik. Jag har inte mindre än TRE kompisar som har fått göra exakt detta – bekosta sin egen magoperation, trots att de har haft en så stor delning att de har kunnat köra ner sina fingrar rakt i tarmpaketet.

Estetik, my ass.

Halleluja och tack och lov håller denna syn på att (förvisso långsamt) förändras och flera studier görs – mycket tack vare påtryckningar från bland annat Katarina Woxnerud, initiativtagaren till Mamatummy Day.

Vill du också uppmärksamma denna svinviktiga dag – lägg upp en bild på din mage på Instagram eller Facebook , gravid eller ej, och hashtagga #mamatummyday

Såhär såg det ut när det begav sig sist. Jag hoppas innerligt att alla ni som läser har klarat och repat er bra (även fast jag dessvärre vet att så inte är fallet). <3

1 kommentar

  1. Caroline

    Hej Therese och tack för en jättebra blogg. Den har räddat mig många gånger under dom senaste 8 åren 😉 Har för mig att ni var i Österrike på semester under sommaren och skulle vilja veta vart ni bodde. Hittar inte i bloggen så kanske du har en länk? Tyckte ni det var en fin resa och bilade ni eller flög ni. Sitter och planerar en semester dit i sommar. Med vänlig hälsning, Caroline😊

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *