VAB extraordinaire

Alltså på riktigt så kommer 2019s första månader att gå till historien som de rövigaste någonsin, iallafall ur sjukdoms- och VAB-perspektiv. Jag vågar inte riktigt räkna efter (och eh..orkar inte?) men jag tippar på att vi har haft någon form av sjukdom i hushållet cirka 55% av tiden sedan årsskiftet. Kanske snudd på 60%. Hörde jag 62%?

Ja, Kasper har börjat förskolan, det är helt korrekt och givetvis en frodig och mustig källa till allsköns virus och bakterier (och grus, HERREGUD allt grus). Men det kanske mest anmärkningsvärda i denna sjukdomssoppa är min egen influensa+lunginflammationsdubbelmacka som sänkte mig i 4-5 veckor på ett närmast ORIMLIGT vis. Under denna historiskt långa period var givetvis barnen sjuka omlott och parallellt och var för sig.

Häromveckan spenderade jag en ansenlig mängd tid i diverse telefonköer för att få intyg på att Kasper varit kräksjuk då vabbandet sträckt sig över mer än en vecka och Försäkringskassan ville ha bevis (rimligt). Och det var bara en av ronderna.

Det vore intressant att se statistik från Försäkringskassan på 2019 hittills. Min egen känsla, baserat på nivåerna av baciller i vårt hushåll, men även den direkta omgivningens sjukdomshistorik, säger att det måste vara någon form av rekordår vi nu får ynnesten att uppleva (om vi nu ska se nånting…spektakulärt i det hela). Och även fast jag är övertygad om att jag var drabbad VÄRST så verkar det vara sjukt många (pun intended) vuxna som knockats denna säsong, am I right? Och att vara sjuk och samtidigt vårda sjuka barn är inte direkt något man smackar upp på sin bucket list.

Skulle vi samlas allihop och spela lite festlig VAB-bingo skulle min bricka täcka in följande (och OBS, enbart på denna sida årsskiftet, men med bidrag från samtliga fem i hushållet):

 • Influensa
 • Lunginflammation (sa jag att jag var VÄLDIGT drabbad?)
 • Öroninflammation
 • Ögoninflammation
 • Halsfluss
 • Vinterkräksjuka
 • Diarée (kanske pga ovan men utan kräkningar hos somliga så förtjänar egen punkt)
 • Förkylningar
 • Ännu fler förkylningar
 • Feber pga se föregående punkt
 • Löss (okej, ingen sjukdom men klämmer in den för extra medlidande)
 • Pollenallergi (ja, jag fiskar lite väl mycket nu pga pollen kommer ju VARJE säsong, men se parentes ovan)

Men det sjuka är (ok, kan inte hitta annat adjektiv  tydligen) att nu när jag sneglar på listan ovan så inser jag att Johan inte har bidragit på någon punkt? Eventuellt någon liten förkylning, men i övrigt….frisk? HUR ÄR DET MÖJLIGT????? Jag är givetvis glad för hans skull och jag var VÄLDIGT glad att han var frisk när jag var risig, men samtidigt är det ju förbluffande? Alla kroppsvätskor som har farit omkring genom luftrummet här hemma har missat honom fullständigt. Han fick förvisso en rejäl känga i fjol, så det kanske inte är mer än rätt ändå.

Och vänta, vänta, vänta! Jag har ju glömt att lägga till det allra senaste nytillskottet på listan ovan:

 • Vattkoppor

ELLER

 • Höstblåsor

Jajemän – i morse upptäckte vi prickar på Kasper! Först i rumpan vid blöjbyte, sen på underarmarna, knäna och runt munnen. Det är fortfarande lite oklart om det är vattkoppor, men det är den starkaste teorin just nu. Men det kan också vara höstblåsor. Trots idogt googlande har vi inte fått rätsida på det hela, men det lär ju visa sig inom kort. Och är det vattkoppor kommer april bli ”hyfsat” kantat av VAB, precis som föregående månader.

Så, lika bra att ladda upp med godis, sprit, kaffe och tjack.

Morris med vattkoppor, 2015. Det var INTE en fröjd. 

10 kommentarer

 1. Vore väl att jinxa inför påsklovet…

  men *pepparpeppar* vi har bara haft förkylningar här, ingen vab på hela våren! (Men å andra sidan är mina 10 och 7 så de kanske är mer motståndskraftiga?)

 2. OMG Jaaa! Och Bingo typ, sånär på halsflusset men det ligger väl och lurar runt hörnet. Sedan min dotter trädde in i dagisvärlden i början på januari så har diverse baciller härjat besinningslöst, varken jag och min man ,eller våra kära föräldrar för den delen har varit så sjuka. Förskolebarn är giftiga små varelser !

 3. Det låter exakt som när min lille hade höstblåsor för några veckor sen. De stämde inte ordentligt in på nån beskrivning, men det tydliga var att han bara fick utslag på armar, ben, runt och i munnen samt i hela rumpan. Så jag tror (hoppas) inte ni behöver oroa er för vattkoppor. Håller tummarna för snabbt tillfrisknande och att ni alla får må bra sen! 😘

 4. Jag ropar väl ut BINGO här.
  Jag började året med lunginflammation extraordinaire, dvs typ 2 veckor i sängen med feber, frossa och blodhosta. Efter en frisk vecka tog vi oss an en förkylning som drabbade båda barnen och det visade sig att dottern (1,5 år) var en sån där kräkig typ vid minsta hosta. Ungefär samtidigt fick sonen löss. En vecka därefter fick han vinterkräksjuka, en dag innan maken skulle till Texas och jobba. Maken klarade sig men dottern smittades och blev sjuk under tiden jag var ensam med barnen. Hon smittade mig och jag hade alltså en kräkig unge i famnen när jag själv satt/halvlåg på badrumsgolvet. Sa jag att hon samtidigt hade 3-dagarsfebern?! Pappan kom hem till en krigszon och drog själv på sig viruset. Sen hann vi ha en dag friska innan kräkningarna tog omtag på dottern. Därefter har hon varit konstant förkyld med hosta i 4 veckor.
  Nu är det verkligen härligt med vår, trots pollenallergi…

 5. Du beskriver EXAKT vårt 2019 so far! Har velat ge upp så många gånger och ba är detta livet med barn!? Har så mycket vabb och skukdomsdagar att det är ett skämt. Hälsningar från magsjukebubblan sen en vecka tillbaka (har på riktigt fångat kaskadskräks med skopade händer för att rädda vissa delar av inredningen dessa dagar)

 6. HAHAHAHA ”tjack” 🤣😂🤣😂🤣

 7. Hahahahah och tjack!
  Fan vad jag lider mer dig! ❤🤦‍♀️

 8. Vi började året med magsjuka på samtliga i familjen. Sedan förkylning, sen fick alla influensa vilket var helt fruktansvärt, lunginflammation (hos mig!), vattkoppor hos barnen, öroninflammation hos ena barnet. KUL!!! 2019 har inte levererat hittills.

 9. Ja,VAB-tider är en kamp med jaget och alla andra saker som borde hinnas med…
  Har precis förfärdigat en travestilåttext på temat för den intresserade:
  http://diktafan.se/telning/

 10. Vi hade också en sån där vinter när mannen hade lunginflammation 4 gånger på ett halvår och familjen drog tre svängar med kräksjuka i varierande grader samt lite spridda förkylningar, halsfluss, öroninflammation och höstblåsor.

  MEN det blir bättre när barnen kommer upp i skolåldern. Det är kanske inte vab-fritt men vi har nöjt oss med vanliga trista förkylningar den här säsongen lixom. 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *