OMFG – över ALL förväntan!

Okej, gott folk, låt mig avrunda denna horisontalregniga söndag med en rapport från den skärmfria vecka som gått:

O to the M to the G – det har varit FANTASTISKT!

Efter att internt ha utlyst pausen slog det mig att jag skulle iväg på konferens just denna iPadfria vecka. Kasper och Morris har dessutom varit magsjuka och har därmed huserat på hemmaplan.

Objektivt sett inte den bästa veckan att föreslå detta revolutionerande initiativ, det inser jag. Men ja, man har ju varit feltajmad mer eller mindre konstant de senast 7,5 åren och nu blev det så. Såhär 156 timmar senare upplever vi det som snudd på livsomvälvande.

Låt mig redogöra för det hela med ej underbyggda siffror:

745% färre konflikter överlag i hushållet

30000% färre utbrott av hushållets mellanbarn

940% mer lek syskonen emellan

802% mindre stressig atmosfär i hemmet

700% högre utnyttjande av alla leksaker

Jag hade verkligen inte kunnat tro att det skulle ha den effekten? Allt känns mer harmoniskt och vänskapligt. (Obs, obs OBS – allt är relativt – vi fräser och tjafsar och svär och tjatar fortfarande men icke pga iPad-strul.) Så, nu kommer vi att hålla på paddorna på avstånd ett tag framöver för att se hur allt utvecklar sig.

En av de mindre harmoniska stunderna när Morris besviket dömer ut sin frukostplätt pga för smetig.  

NÄSTA livsomvälvande grej är att vi har varit friska denna helg! Det är första helgen på väldigt, väldigt länge. Jag kommer att tillägna ett helt inlägg åt det fullkomligt absurda sjukeri vi har ägnat oss åt sen…oktober i fjol? Vinnaren av VAB-bingo har ni alltså right here.

OCH EN TILL GREJ! Jag har köpt gardiner! Måhända inte riktigt lika livsomvälvande, men i detta nästan euforiska inlägg kan jag lika gärna passa jag på att klämma in allsköns härligheter. Senapsbruna är de och jag tycker möjligen att det är en något knepig färgbeskrivning som inte låter som den mest lockande i färgspektrat ¯\_(ツ)_/¯ Aja.

Jag fortsätter att ösa på med YTTERLIGARE ett glädjens besked: till helgen ska vi på bröllop! Bara jag och Johan! Utan barnen! Första natten utan Kasper! Jag är så övertaggad på detta! Nej, jag vet inte vad jag ska ha på mig (vad HAR man på sig på ett marsbröllop givet den svajiga väderleken?). Mira tyckte inte helt otippat att det här halsbandet skulle passa mig perfekt, men jag känner måhända att sex lax kan spenderas bättre.

Nåväl, jag har ju oceaner av tid på mig att lösa detta.

Sa jag förresten att vi även är lusfria?

11 kommentarer

 1. Funkar säkert bra om man har syskon, känns svårt/klurigt som ensamstående som jobbar 90% med bara ett barn som ska aktiveras. Nice för er att det blev så bra

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Såklart! Allas förutsättningar är olika och i alla familjer blir det säkerligen inte lika konfliktfyllt med iPads som i vår familj heller. Men jag är förvånad över hur friktionsfritt det gick, jag trodde att det skulle bli massiva och regelbundna utbrott efter att vi plockat bort paddorna.

 2. Här har också blivit inflation på skärmar och vi behöver detoxa så smått då och då… DJUPT imponerad av skärmfri magsjuka.

  Känner dock att vi vuxna i familjen är dåliga förebilder, borde radera alla sociala-medier-appar i någon vecka t ex…

 3. Heja heja! Våra kids har fått ha skärm vid speciella tillfällen, långkörning, sjukdom etc…Men eftersom det alltid spårar ur så har vi tagit bort det nästan helt. Så skönt och de är/har blivit otroligt bra på att aktivera sig själva och har slutat fråga efter iPad/iPhone. Nu är det bara vi föräldrar som ska detoxas……mkt svårare än barnen!

 4. Vi har liknande erfarenhet, tv varit sönder i snart 2 mån och sonen har bara enstaka tillfällen fått kolla lite barn-tv på tfn/platta, generellt nöjdare och mer harmonisk avsaknaden av syskon till trots som nämns ovan. Så det kan helt klart funka.

  För övrigt, tips som kanske inte är helt vetenskapligt bevisat men verkat funka för oss är probiotika, finns som tuggtabletter för barn. Från typ 6 fsk-dagar mitten november – början av januari har vi sedan dess 5-6 vabdagar från början av januari till nu andra halvan av mars. Klart värt ett försök, jag var skeptisk när svärmor tipsade, men 2,5-åringen känner nog inte till placebo-effekten…

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Vet du, jag har också tänkt på det! Vi har ganska kassa magar (iaf två av oss) och jag har funderat på probiotika till oss alla. Gjorde egen kefir ett tag (true story) och upplevde om inte annat ett helt annat lugn i magen. Tack för tips!

 5. Åsa wanbro

  Vi fick sova med andra barn på ert bröllop🤣🤣

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Hahha! Fick ni??? Var det ens barn där? (Jag vet, jag borde veta detta)

 6. Vad coolt att det funkar! Nu blev jag gebst inspirerad att sänka skörmtiden ännu mer! Heja

 7. Grattis, grattis och grattis till allt! Och mest av allt till att ni gjorde slag i saken och testade skärm-fritt. Tror nästan att det svåraste steget är att våga prova… Vi ska snart ha en föräldrakväll i klassen på skolan och diskutera denna heta potatis. (Alltså inte för att komma överens om några gemensamma regler eller så, utan helt enkelt för att det är något vi alla behöver förhålla oss till och det är inte alltid så lätt.) Ser väldigt mycket fram emot det!

 8. Vi har gjort samma sak i två veckor (tv och padd-fritt) och alltså HALLELUJA! Mindre konflikter, lugnare barn… Det har byggts, lekts, lästs böcker. Jag har haft 400% mer och fler givande samtal med barnen. Underbart. Och idag hade vi igång tvn igen första gången och hjälp. Kändes som vi hade två zombies i soffan. Får lite ångest av hur mycket vi faktiskt ”stängt av” våra barn. Nu blir det ändring!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *