Mira vs Morris – så otippat?

För några veckor sen var vi hemma hos några kompisar på middag (eller pratar vi egentligen månader sen?). Vi kom då in på att prata om hur olika syskonen är sinsemellan och vi gjorde sen en hafsig snabbanalys av Kasper och landade hyfsat tvärsäkert i att han kommer att bli en easygoing filur som kommer att hjula sig fram genom livet och rycka på axlarna åt det mesta.

Men precis när vi hade formulerat denna teori var det något som började pocka någonstans i min hjärna. Och sen slog det mig att jag ett par år tidigare hade skrivit ett inlägg om hur jag bedömde att den då 2-åriga Morris och 4,5-åriga Mira skulle bli.

Efter att ha formulerat en rad vaga frågor till Google den Allsmäktige, hittade jag det inlägg som jag skrev 2016 då jag tyckte att jag träffsäkert kunde läsa av mina barn och deras framtida beteenden.

Och jag hade givetvis fel. ”Morris kommer att garva sig genom livet och slänga sig in i allt med huvudet före”.

Say what?

Morris 2019 edition gormar sig genom livet och gör ingenting utan noga överväganden och massiv försiktig uppmuntran från omgivningen. Men bara från rätt personer och vilka dessa är varierar från minut till minut.

”Mira är känsligare och har en större komplexitet”.

Jaså?

Nu är det Mira som rycker på axlarna åt det mesta, gillar läget men är samtidigt tydlig med vad hon vill och inte vill och är klart mer nedtonad när det kommer till känsloyttringar (alltså jag säger inte att det är bättre att vara mindre emotionellt expressiv, det var bara ett konstaterande).

Och är man nu skarpsynt kan man alltså se att både Mira och Morris är/har varit….vad ska vi säga…bräckliga? känsliga? arga? svajiga? expressiva? allt? vid 4,5 års ålder. Och jag vet att det är en känslig ålder generellt sett, men jag är ÄNDÅ förvånad över hur mycket dessa små liv förändras genom åren. Särskilt på fronter som man liksom hade trott var en medfödd läggning.

Det ska bli så ruskigt spännande att se var detta barkar! Har era barns utvecklingskurvor varit lika oväntade? Och så Kasper mitt i allt, denna sjukt röjiga, roliga, snoriga minidåre som välter vårt hem dagligen. Återstår att se om vår snabbanalys kommer att bekräftas eller förkastas. Återkommer på den just den punkten om ett par år.

1 kommentar

  1. Åh vad spännande att läsa! Jag måste genast skriva ner tankar om mina kids och se hur det ändras. En sak minns jag dock, vår son kallades jordfräsen som liten och nu som 8åring är han långt ifrån lika vild… 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *