LIFECHANGER: Bästa hår-hacket!

Jag minns inte exakt när mitt hår havererade totalt, men det måste ha varit för cirka ett år sen? Eller 8 månader sen? Aja, sedan länge iallafall. Och vinterkylan och god knows what har på sistone gjort det….katastrofalt. Statiskt, flygigt, sprött, risigt och rakt upp och ner svintrist. Detta påminner mig om att jag måste gå och kolla sköldkörtelvärdet som uppvisade gränsvärde sist.

Men! Häromveckan läste jag ikapp lite på Cecilia Blankens blogg och fastnade på ett hårinlägg som jag naturligtvis lusläste. Och där framgick att hon alltså hade gått över till att tvätta håret med en hårtvål (Aleppotvål) för att sedan skölja barret med äppelcidervinäger. Tror att det är det som kallas no poo-metoden?

Detta med vinägern fick jag en försmak på när vi lusbehandlade oss på ett närmast maniskt vis under jullovet. Mira, framförallt, fick ett helt sinnessjukt lent hår efter att jag hade dränkt det i äppelcidervinäger (syran i vinägern ska tydligen få lusäggen att lossna lättare från hårstrået).

Så, jag läste vidare lite på internetz om det här med att skölja håret i något surt och bestämde mig sen för att prova.

OCH HALLÅ DRÖMMEN!? Tydligen ska det sura pH-värdet liksom sluta fjällen på hårstråna på ett närmast magiskt vis, vilket alltså råder bot på det spröda och risiga. OCH DET FUNKAR HALLELUJA! Och det kostar typ 0,02 kr per tvätt pga äppelcidervinäger är så billigt!

Jag har inte gått över till någon hardcore tvåltvätt än, men jag tvättade alltså håret som vanligt med ett sulfatfritt schampo jag köpte i Globen häromveckan (gillar starkt, kolla in – Pureology heter det) och avslutade det hela med att skölja igenom håret med följande blandning:

5 dl svalt vatten

2-3 msk äppelcidervinäger

Avslutningsvis sköljde jag hastigt ur det med vatten (det behöver man dock inte göra) och sprejade sen i en volymsprej som jag ställer mig mycket positiv till (detta fjösiga hår behöver all hjälp på traven det kan få). Vet att Blankens körde nån annan sprej från Kevin Murphy, tror det var denna som verkar ge mer textur än min volymsprej – kanske borde testa den också ? Allt som antyder volym och textur får mig att blint och välvilligt öppna plånboken.

Och nej, håret kommer inte lukta surt. Det luktar inte blomster när du häller surblandningen över håret, men när det väl har torkat är all eventuell vinägerlukt som bortblåst!

VARSÅGOD FÖR DAGENS TIPS! Prova, prova!! Och rapportera gärna resultaten sen.

/Eder beautybloggare

Ganska oklart om denna bild bidrar till införsäljningen av äppelcidervinägern MEN JAG LOVAR ATT HÅRET ÄR LÅNGT DRÖMMIGARE ÄN DET VARIT PÅ LÄNGE! Och mörkare, inser jag även nu. Kanske borde prova att smörja in läpparna också. 

PS. Såg även att de skor som Mira har stövlat runt i hela hösten och vintern var på rea nu – och ja, de kommer från BLANKENS! Tipscirkeln är sluten.

10 kommentarer

 1. Funkar det även på halvflötigt hår tro? Älskar att använda vinäger i tex. tvätten, men har inte provat på håret…

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Jag har haft rätt halvflötigt hår närmast hårbotten på sistone och det känns kanon i det avseendet också – klart värt att prova tycker jag!!!

   Och vinäger i tvätten låter intressant – vilken effekt har det? Häller man det där man annars häller sköljmedel?

   1. Ska definitivt prova!
    Menade ättikssprit, men det är nu nästan samma sak.
    Brukar hälla 2 kapsyler i facket för sköljmedel (tvättmedel som vanligt) och det tar bort dåligt lukt från kläderna. Viktigt dock att man inte använder tvättmedel med blekmedel för då kan det ske en kemisk reaktion! Har även hällt i större mängd och kört maskinen tom när det luktat illa i själva maskinen. Funkar kanon!

 2. Gött att det funkade!
  Jag har använt pureology i flera år sen jag började färga/linga mitt hår och dem är så bra och väldigt dryga att det går åt så lite fast jag har rätt långt och tjockt hår 👍🏽

 3. Läste också Blankend tips o är inne på min andra tvätt med Aleppo-tvål o viläger-sköljmkngen, gillar skarpt! Mitt hår har alltid kliat av allt, även typ oparfymerat så detta är toppen.

 4. Ett annat tips för trött och förorenat hår (pga tex poolbad, kopparrör i duschen) är att spraya torrt hår med följande:

  2 dl vatten + 1 msk askorbinsyra

  Låt verka 5 min

  Plötsligt går eländet att kamma igen pga föroreningarna försvinner… (gröna skiftningar i håret försvinner också)

 5. Var köper jag aleppotvål?!??

 6. Tröttmössan här vill bara få detta, säkert självklara för alla andra förtydligat. Jag som tvättar håret i duschen, behöver alltså en kanna med blandningen som jag häller i huvudet när själva tvättandet är klart.
  Sen kanske mitt svintohår inte behöver den väldiga mängd balsam som trycks i?
  Ska helt klart testas.

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Exakt så! Jag har en liten kanna som jag fyller upp med vinäger och vatten och avslutar sen duschningen med att hälla blandningen över håret.

 7. Tänker vinäger som vinäger och går på aceto biancon. Återkommer.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *