Svårslaget kalasupplägg!

Det har nog inte undgått många som hänger runt på sociala plattformar att det i dagarna har riktats uppmärksamhet mot barnkalas och hanteringen av dessa. Människor har delgett de mest vansinniga berättelser om riktiga praktarslen till föräldrar som har bjudit in till kalas på de mest olämpliga vis – genom att exempelvis utesluta enskilda barn från firandet. HUR FAN ÄR MAN FUNTAD OM MAN BJUDER ALLA UTOM EN I EN KLASS?

Och jag blir ju inte mindre knäckt när jag dessutom läser att barn har exkluderats på grund av olika funktionsvariationer.

Och jag fattar, särskilt som jag själv vuxit upp med en lillebror med Downs syndrom, att man kan känna sig osäker på om/vad man ska göra annorlunda, om det krävs någon anpassning. Men tänker samtidigt att det inte är svårare än att fråga? Att varsamt höra sig för om man ska tänka på något särskilt, om man kan göra en liten insats för att få alla att känna sig inkluderade och att kunna njuta av kalasandet. Om det är osäkerhet eller rädsla som nu är anledningen till att man inte bjuder in. Om det är av andra skäl – bekvämlighet? skepsis? obehag? allmänt dårskap? jagvetefan? ja, då får man fanimej ta sig i den berömda kragen och göra om och göra rätt.

Men kalasgrejen är ju inte helt enkel av flera anledningar. Det kan finnas logistiska, ekonomiska eller sociala svårigheter som gör att det känns övermäktigt att bjuda in 20-nånting vildar för att fira sin jubilar.

Men gissa vad – JAG HAR EN LÖSNING PÅ DET!

Jag är lockad att ta åt mig äran för denna i min mening briljanta idé, men sanningen är att jag läste om den i någon föräldragrupp på fejjan. För ett par veckor sen skickade jag ut kalasförslaget till alla föräldrar i Miras klass och sånär som på alla har svarat och vill vara med. Och nu undrar ni rimligen vad det hela handlar om?

Tanken är att ha fyra klasskalas, ett per kvartal, där man firar alla de barn som fyllt år under aktuellt kvartal. De föräldrar med barn som fyller år under den perioden går ihop och styr upp ett kalas i en lokal man får låna/hyra för symbolisk summa (fritids, gympasal e.d.) för ännu en nivå av smidighet.

Alla barn blir alltså garanterade fyra (klass)kalas per år där alla är inbjudna – föräldrarna kan dela på ansvaret och arbetsinsatsen. Lokal tillräckligt stor nog att inhysa samtliga, vilket underlättar för de som inte bor tillräckligt stort för två dussin virvelvindar. Dessutom en social aspekt, föräldrarna emellan. Förslagsvis bokar man ett kalasdatum i en månad under kvartalet som av erfarenhet inte är den mest fullspäckade och som inte krockar med lov/högtid.

Är inte detta en otroligt bra kalaslösning? En sån win-win-win. Varsågoda att sno idén helvilt så att fler ungar känner sig välkomna och självklara på kalas framöver!

Kanske att man blir bjuden på en tårta med en något oväntad Tors hammare i svart marsipan? (Morris insisterade orubbligt på att Johan skulle få en marsipan-Mjölner på den 41:a födelsedagen *rolling eyes emoji*)

16 kommentarer

 1. Pannkaksmamman

  Så ville jag göra. Det är en strålande idé. Men ingen nappade tyvärr.

 2. Väldigt vanligt koncept här i Danmark. SÅ bra!!

 3. Klasskalas är fantastiskt bra – så gör vi i vår 8-årings klass! Fem grupper med fem kids i varje grupp och när man är kalasbarn får man två guldpengar var av de inbjudna klasskompisarna – oerhört smidigt!

 4. Det är en strålande idé! En annan idé är att inte ha några kalas alls. Kanske inte så poppis bland barnen, men efter vårt senaste kalas känns det som ett smått lockande alternativ…☺️
  http://diktafan.se/6-arskalas-a-k-a-mayhem/

 5. Sen bestämmer vi att papporna får styra upp all planering och bak, så kan vi väga upp för många års obalans!

 6. Verkligen!

 7. Smart idé! 😃 (Det ska absolut inte exkluderas barn.)
  När jag var barn så bjöd man helt enkelt bara de få som man lekte med på fritiden, inte svårare än så. Blev överkomligt för föräldrar att ordna och lagom stojigt för oss barn. Förstår mig inte riktigt på att bjuda hela avdelningar/klasser, verkar överambitiöst. Skulle vi som är vuxna knappast själva göra då vi fyller år. Vi bjuder de vi umgås med på fritiden. Väl?

  1. Håller med dig!
   Mina barn bjuder bara de barn de brukar leka med och sen räcker det.
   De är väl medvetna om att de inte kommer bli bjudna på alla kalas och som min 6 åringa dotter sa ”Men mamma jag leker aldrig med honom så varför ska vi gå på varandras kalas?!”

  2. Det är ju tyvärr precis då något barn riskerar att bli exkluderad, om alla barn i klassen bara bjuder ”sina” kompisar kan det ju finnas något barn som aldrig blir bjuden

   1. Fast vill ett barn (eller vuxen) gå på kalas där de inte har någon kompis? Eller bjuda in folk som inte vill umgås med dem annars?

   2. Visst kan det vara så! Men jag kan inte heller tvinga mitt barn att bjuda in ett barn hon inte tycker om.
    Dottern fyller dessutom år mitt i sommarlovet så inbjudningarna skickas med posten och inget som pratas om i skolan då de flesta har glömt det när de börjar igen i augusti.

    Jag förstår verkligen dilemmat men som förälder kan vara aktiv i att hjälpa sitt barn att få kompisars både i och utanför skolan så att hen kommer på kalas iaf och har vänner att bjuda.
    Att som förälder förlita sig på att ens barn måste bli kompis med dem hen går i samma klass som är ingen bra idé. Jag hade 16 andra elever i min klass från F-Klass till åk 9 och jag umgås inte med någon av dem idag nästan 20 år sedan jag lämnade nian.
    Jag hade kompisar utanför min klass och min skola som jag lekte med och som jag än idag har kontakt med. Som sagt att förvänta sig att de ska vilja leka privat eller ha kalas tillsammans bara för att de går i samma klass är löjligt lägg där till att klasserna ofta är stora!
    På förskolan var de 15 barn i gruppen och då bjöd mina barn alltid alla. Nu går de i skolan där de leker och känner 3-4 barn i klassen. Ska se då bjuda in de andra 25 bara för att?

 8. Det här genomfördes i min sons förskoleklass. Systemet bröt samman redan efter första klasskalaset på terminen när det började bjudas in till enskilda kalas också, utöver de fyra klasskalasen. Den första att bjuda in alla killarna i klassen till sin sons egna kalas var föräldern som föreslog klasskalas till att börja med🙄 Det visade sig att barnen minsann ville ha egna kalas som de var vana och föräldrar kunde inte säga nej och då blev det ett system med dubbla kalas. Iofs trevligt med klassfesterna men ingen förbättring beträffande kostnad och ansträngning.

  Dessutom visade det sig att ett kalas med hela klassen var vissa barns stora mardröm… ex för barnet med autism som ville ha kalas hemma med bara två-tre klasskompisar och absolut inte vågade gå på stora kalas och mamman kände sig pressad att förklara detta och skyldig när hon bara bjöd några få. Och hans bästa vänner ville i sin tur ha kalas där han kunde vara med. Och frågan var vad man skulle göra med de två-tre barn vars föräldrar inte ville vara med i systemet (lite pengar är fortfarande pengar när man inga har/eller om man har extremt många barn) eller inte alls förstod poängen med konceptet. Skulle deras namn också vara med när man bjöd in till kvartalets födelsedagsbarn? Eller blir de då exkluderade?

  Jag vill inte säga att det var överlag negativt, men det är ingen magisk lösning på inkluderingsproblemet. Det beror nog lite på hur klassen ser ut.

 9. Nja,
  Det beror på säger jag. Min dotter skulle inte vilja dela uppmärksamheten .med andra och vill dessutom ha kalas på sin födelsedag.

  Beror på allt så klart.

 10. Viktigast för minnet aven lycklig barndom är dock att bilderna av kalaset blir bra 😉
  http://diktafan.se/recept-for-lyckat-barnkalas/

 11. För vår del är det så att våran snart-3-åring inte VILL ha ett stort kalas, han hatar att stå i centrum samt att ha mycket folk omkring sig och går i princip in i ett annat rum när det blir för stökigt. Han vill bara bjuda in sina 2 bästa polare på föris. Jag tänker att det måste få vara ok?

 12. Skulle önska att ni startade en podd igen…Saknar eran Cissi och
  hormonerna.Den bästa någonsin…

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *