Status på amningsavslutet

Ja, hörni. Nu är det 50 timmar sen Kasper sög musten ur mig för sista gången. Jag försöker att inte tänka på det vemodiga i det hela, men det lär komma och knacka på inom kort.

Just nu är jag mest upptagen med att ta hand om mina arma bröst. Jag har inte förstått hur mycket mjölk jag faktiskt har kvar. I och med att jag jobbar nu går det 10-12 timmar dagligen utan amning. Men visst, sen har jag ammat på kvällen och natten. Men jag trodde inte att det handlade om så mycket?

Brösten håller på att explodera. De är knöliga, stenhårda, svinstora och varma. 50 timmars ackumulerad mjölk trängs därinne and it ain’t nice.

Jag har pumpat ut litegrann 2-3 gånger hittills bara för att lätta på det värsta trycket. Men de är ändå ömma som ett enda stort blåmärke.

En kompis hörde av sig och tipsade om en hyfsat otippad huskur: att lägga vitkålsblad på brösten och dra på en sport-bh. Först tänkte jag wtf sen ugh sen ja, nu sitter jag här med vitkålsblad på boobsen. Hur detta ska kunna hjälpa är bortom min förståelse men är man desperat är några vitkålsblad en ganska liten insats ändå.

Har ni några andra dundertips står jag och mina tuttar redo att prova (nästan) allt.

Imorrn drar jag iväg på en weekendtripp med några kompisar och det vore ju väldigt fint om brösten kunde bli mindre…aggressiva snarast.

Och nätterna då? Bättre än väntat! (vi hade ju visserligen väldigt låga förväntningar) Första natten var Johan uppe ett par gånger och gav lite vatten och vaggade runt. Andra natten blev lite mer dramatisk då Kasper kräktes (sannolikt pga vaccinfesten tidigare på dagen). Men efter lite nattbad och byte av sängkläder kunde båda två somna om.

I natt sover vi hemma allihop och jag hoppas INNERLIGT att det blir en dräglig natt. Ska kliva upp vid 04:00 så jag behöver alla minuters sömn som bjuds (och nej, det är såklart noll synd om mig som måste gå upp tidigt pga resa, heh).

13 kommentarer

 1. Alvedon alvedon alvedon!

 2. Massera knölarna i bröstet medan du duschar varmt och mjölka försiktigt ut lite i taget i duschen. Både morgon och kväll. Tror det är bättre att få ut lite i taget än att inte röra dom alls. Så går produktionen ner sakta. Även nån gång under dagen gå in på toan och kläm ut lite i handfatet.

 3. Jag slutade tvärt att amma sonen för några månader sen. Mitt tops är som en redan skrivit: alvedon. Det känns fånigt men hjälper faktiskt. Och sen som Emilia tipsade om, duschen. Ha varmt vatten och duscha tuttarna. Får du antydan till mer ömhet på ett ställe än i övriga bröstet (lindrig mjölkstockning) så tryck munstycket mot bröstet och ”dra” det in mot bröstvårtan (börja långt ut på bröstet och fortsätt sakta in mot bröstvårtan) . Trycket i kombination med vattnet gör att stockningen lättar.

  Det går över men är vidrigt att sluta amma!

 4. När jag slutade amma (då barnet helt enkelt föredrog flaskan) så läste jag (på 1177 tror jag det var) ett tips om att doppa ner bröstvårtorna i ljummet vatten för att få ut mjölk utan att stimulera produktionen. Tycke det var smidigare än att ställa sig i duschen stup i kvarten men det har ju liknande effekt som en dusch

  1. Smart!!

 5. Salvia sägs minska mjölkproduktionen. Har själv inte prövat men finns att köpa i hälsokostbutiker

 6. Känner igen paniken!! Barnet fick därför ”snutta” efter timer när det gjorde FÖR ont. Började med 4min per sida för att trappa ner till 2min per sida sen stod pappan redo med vällingflaska (detta gjordes 1 gång per dygn i några dagar dock och sista 2gångerna vartannat dygn.). Barnet protesterade första gången men bara vällingflaskan kom snabbt nog gick det bra!! 😅Vet inte om detta är ”snällt” men det funkade för oss. (Satt hela tiden och berättade varför hon blev avbruten för hade lite dåligt samvete men tror knappast hon minns det nu en månad senare 😬). Jag har varit känsligt för volymändringar och därför haft tillräckligt med mjölkstockning innan (där dusch/handmjölkning inte lindrat)…

  Hoppas du hittar ett bra sätt & att helgen blir riktig härlig!

 7. Jag körde samma typ av ”cold turkey” (elller warm boobs, då…) med 2:an när jag skulle på tjejresa. Hade skitsvårt att få ut något ur brösten, önskar att jag visste tipset om att doppa bröstvårtorna i ljummet vatten då. Men, trots att de var som åttakantiga bomber i två dagar så minskade de faktiskt rätt snabbt sedan. När vi åkte hem efter fyra dagar var jag nästan normal. Så jag håller tummarna för dig! Kram!

 8. Jag körde en riktig mean old school som faktiskt fungerade (för mig) alla gånger (har tre barn). Tömma brösten till sista droppen (barnet + pumpen) och så på med en hård bandage (press bandage eller kompressionsbinda tror jag det heter, finns på Apoteket och är bra att ha hemma i många fall) runt runt bröstkorgen/ryggen, från nyckelbenet däruppe till revbenen därnere, 2-3 dygn utan att ta av bandaget, inget mjölkande, inget pillande, just let it be + Alvedon på det.

 9. Doppa tuttarna i skål med varmt vatten på diskbänken. När ena doppas rinner det lite ur andra. Om man nu har tid att stå där vill säga. Det är skitjobbigt, men rätt vad det är så lättar det (men det vet du ju redan:)

 10. Hej, dr här, håller med om att linda brösten alt dubbla sportbehåar, och att doppa hela brösten i skål med varmt vatten. Ett av få sätt att tömma mjölk utan att stimulera mjölkprod! Hellre Ipren än alvedon med tanke på antiinflammatoriskt.

 11. Du måste krossa bladnerverna på vitkålsbladen! Och byta när de känns varma. Lycka till!

 12. Handmjölka lite i varm dusch. Pumpen är lite tuff. Hand varianten tar bara bort det värsta och känns inte lika mycket AJ

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *