Livspusslet – berätta, HUR bär ni er åt?

Nu sitter man här igen, september breder ut sig likt höstblåsor på ett förskolebarn, och vi försöker trolla ihop tillvaron. För det känns fanimej som magi emellanåt. Häromdagen när jag pratade med någon (hade mitt närminne varit högpresterande hade jag eventuellt kommit ihåg vem jag faktiskt konverserade med?) om det omtalande livspusslet konstaterade hon att det där satans pusslet inte ens håller som en liknelse. Det är en miljard felsågade bitar på en pusselyta som rymmer typ 32 bitar. Pussel, schmussel. En ekvation med för många okända variabler, skulle jag snarare säga.

End of rant.

Jag vill inte på något sätt få det att framstå som att en en- eller tvåbarnstillvaro var lätt att få ihop, för det var det inte. Jeesus, startade ju bloggen på grund av det kaos EN bebis kunde skapa. Men nu, med tre kids känns det som att i alla fall vi måste tänka till och ta ett nytt grepp om tillvaron. I alla fall om man vill att den ska vara något sånär värdig och kvalitativ.

För det känns inte värdigt att jäkta genom livet på detta vis, att hela tiden ha så små marginaler att spela med. Varje gång jag springer till tunnelbanan blir jag lite själsligt urholkad (vsg för drama).

Ofta blir resultatet, i alla fall för mig, halvhjärtat. Eller ja, konkreta resultat kanske det inte alltid handlar om, mer upplevelsen av saker. Närvaron spretar, saker pockar på, jag påbörjar men hinner eller orkar inte avsluta. Allt måste prioriteras och allt som oftast är det lustfyllda saker som faller bort till förmån för praktikaliteter och vardaglig…maintenance. Och då ska tilläggas att det oftast ser ut såhär hemma hos oss, så ribban är inte jättehögt lagd.

För första gången i mitt liv (tror jag?) försöker jag se på, och angripa tillvaron något mer strukturerat (tro mig, det ligger inte för mig). Det här är de områden jag tänker att jag ska försöka styra upp i någon grad, ej i någon rankad ordning dock (obs, när jag skriver ”jag” menar jag såklart Johan inkluderad):

 • Städning
 • Matlagning
 • Träning
 • Sociala aktiviteter
 • Johan, alltså romance, tête-a- tête, love stuff

Städningen – livets träsk, alla kategorier. Så otroligt eftersatt hemma på grund av 1. Röriga föräldrar, i synnerhet mor 2. Extremt röriga och röjiga ungar med noll medfött ordningssinne 3. Väljs med lätthet bort till förmån för ptja…precis allt annat. Därför överväger jag nu att prova att ta in städhjälp för att se hur mycket hallelujakänsla det kan bidra med. Kompisar bedyrar sin kärlek till vardagsavlastningen och givet min okärlek till städningen är jag villig att i alla fall testa. Har ni några tips så hojta! Har koll på vissa etablerade firmor, typ Hemfrid och Hjälp hemma men har ni andra prisvärda, kvalitativa alternativ är jag all ears (och ja, jag vet att det kan finnas ideologiska betänkligheter kring städhjälp och jag känner även själv en viss skavighet till att behöva ta hjälp med något som man ”borde” fixa, men ja…nu känns det som att tillvaron kräver all avlastning den kan få.)

Matlagningen – inte heller min favoritgren. Eller egentligen kan jag tycka att det är kul när man 1. har tid 2. inte behöver handla. Heh. För inte allt för länge sen provade vi färdig matkasse från Middagsfrid, en flexitariankasse, minsann. Sen fattar jag inte vad som hände, men helt plötsligt insåg vi att vi var bjudna på middag någon kväll den veckan, ytterligare en kväll var enbart 40% av familjen hemma men ja, resterande två middagar lagade vi.

Vi har även gjort några semiambitiösa ryck då vi gjort veckomatsedel och sen klickat hem rubbet från Mathem baserat på menyn. LJUVLIGT att inte behöva tänka eller spontanhandla bland 4000 människor kl 17:22 en tisdag, blodsockerlåg och nervklen. Känslan efteråt var precis som efter sex – varför gör vi inte det här oftare? Meeen sen faller det på att vi inte kan mobilisera ork att komponera matsedlar i förväg. Ambitionen nu är i alla fall att fortsätta handla mat på nätet pga OVERKLIGT härligt när det ringer på dörren och välfyllda matkassar helt plötsligt står i ens hall, men jag tänker att vi ska knåpa ihop en stående inköpslista som kommer en gång i veckan med bulkvaror. Det kommer ju fortfarande att kräva kompletteringshandling, men en stor del kommer ändå att bli överstökad genom någon form av automatisering (detta ord kändes så ljuvligt när jag skrev det – saker som bara sker utan insats) (Parentes två – blir galen på att havremjölken man har i kaffe är slut överallt?? #priviligerad) (Parentes tre – såg inte det här sjukt gott ut? Och nu ser jag också, vilket jag inte har nyttjat förut – att man kan klicka hem hela receptet? Kan man även laga det på max 8 minuter? heh.)

Träningen – det är alltså inte fråga om någon ambitiös hälso-/träningssatsning. Men jag måste, om inte annat för mitt psyke och tålamod, komma igång med denna endorfinfrämjande grej snart som tusan. Kroppen är svagare än en torr grankvist och jag blir en avsevärt trevligare människa för alla i min omgivning om jag får frigöra lite fysisk energi regelbundet. Har ett otroligt underanvänt SATS-kort som jag muttrar över varje gång jag skymtar det i plånboken. Hade kunnat köpa mig säkert två höstkappor för alla de månadsavgifter som bara donerats till träningskedjan. Arbetshypotesen just nu är att lunchträning är det som minst sannolikt kommer att dribblas bort till förmån för annat jox. Låt mig återkomma med utvärdering.

Sociala aktiviteter – hur gör ni här? Har ni fasta dagar då ni har fri lek? Alltså för er vuxna, tänker jag nu. Vi kör mest adhoc när det dyker upp något och jag älskar ju egentligen spontaniteten, men förutsättningarna för att göra saker på volley känns rätt ogynnsamma. Ens eget infall ska ju då synka med en annan människa som sannolikt också rattar barn och vardagslogistik och stjärnorna måste ju rimligen stå i linje för att detta ska ske. Samtidigt känns det så…träligt att schemalägga umgänge? Men ja, det kanske är det som krävs om man nu ska få till det med någon form av regelbundenhet?

Johan – min råfina vapendragare. Som jag kan sakna honom i denna trebarnskarusell. Vi ses ju hela tiden men det är ju sällan fråga om skönt, kravlöst, fokuserat häng. Vi har förvisso mina föräldrar på typ armlängds avstånd men det känns inte självklart att dumpa tre yrväder hos dem, särskilt som båda nu är 70+  (hej mamma och pappa, jag veet att ni gärna hjälper till <3) Så, det jag är inne på är att scouta fram en lämplig barnvakt. Låt mig nu formulera drömscenariot som med fördel skulle kunna få inträffa cirka var tredje vecka/en gång i månaden:

Torsdag eftermiddag och arbetsdagen lider mot sitt slut. Lugnt och sansat beger jag mig till stan, i obefläckade kläder, osvettig och allmänt…sval (jamen låt en kvinna drömma lite). Sen skrider jag värdigt in på en bar där Johan sitter och väntar med två glas vin. Där sitter vi och är älskvärda och fnissiga innan vi glider vidare för att äta middag på ett pangställe som vi naturligtvis har bokat i god tid. Sen har vi sex på toale…SKOJA. Ett par timmar senare, låt säga vid 22.00/23.00-rycket åker vi hem för att mötas av en fantastisk barnvakt som alltså har hämtat, utfodrat samt nattat barn.

Alltså jag får gåshud bara av tanken? Precis som med städningen – har ni några barnpassningstips så shoot! Känner till Nanny.nu och Charlies bästa änglar men har ingen erfarenhet av dem själv. Funderar på om man ska scouta runt i närområdet för maximal tillgänglighet och komfort för samtliga inblandade?

Ja, det var väl en nätt och rimlig sammanställning, heh. 

Throwback till i maj då vi firade Johans födelsedag som två riktigt brunstiga turturduvor

41 kommentarer

 1. Städjälp är ovärderligt! Skippa moralpaniken, städa hem eller kontor är lika viktiga jobb. En bra bieffekt är att man måste röja allt innan, så då blir det gjort. Vi kör var 14:e dag, och då städar vi inget emellan själva (nu får nog en och annan panik!). Kanske sopar av köksgolvet. Vi jobbar ju också typ 80% (drygt) båda två, så vi är ju lite bortskämda. Men så värt det!
  Matkasse också, det ör väldigt bra. När man kommer in i det så lagar man det med färska grejor först, sen får man ibland slänga in nån köttfärs i frysen. Men man har ju recepten kvar, vilket gör veckoplaneringen av mat mycket lättare. Sen är det bra om man har nån slags vana på att fylla frys/kyl med rött saker som man kan laga vardagsmat av. Då slipper man handla på vägen hem, vilket flr mig liknar självplågeri… Man kan upprepa mat mer än man tror, försök hitta några favoriter som ofta återkommer.
  Träning har vi löpband i tvättstugan, men det är lite svårt i lgh…. Jogga är annars det jag lyckas med. Ibland. Socialt umgänge får vi usla poäng på, så där hoppas jag på andras tips 😉 Romantiska dejter likaså, men ibland kör vi mormors-barnvakt och då ses vi efter jobbet och äter middag. Grymt när det väl händer.

 2. Kör bara kör på hemstäd! Så värt det! Jag kände mig också dålig att inte ”klara” av det själv. Men när man närmar sig den berömda väggen tar man allt man kan få i hjälpväg. Då är 1360 kr/månad för totalt 8 timmar städning; 1 gång varannan vecka sjukt värt!!! Man får svälja stoltheten. Så lyxigt att komma hem efter en städdag och det doftar fräscht och rent! Vi har Nära & kära. Har än så länge hållit vad de lovat och även kompenserat när jag klagat (jag är petig). Och vi har bara ett barn, men jobbar i stan och bor i förorten, jobbar 100% så det är tufft. Man vet att man lever. Övriga punkter är samma som för dig, mer eller mindre. Lycka till nu!

 3. Ok mina bästa tips är:
  – jobba mindre så man slipper jagandet av tid på samma sätt o slipper hämta dödströtta barn sent
  – städhjälp, halleluja!!! Skämdes ibörjan men det är sååå skönt o en jätteskillnad på våran vardag. Helgen går inte åt att städa o vi bråkar inte om städning. I kombination med att rensa ut all skit man har hemma som inte används, men jag har inte hunnit dit. Just det, vi kör Städpulsen. Jättenöjd! Samma person i ett år o det är kollektivavtal o miljövänliga produkter.
  – planera mat. Vi gör meny på söndag o beställer mat som levereras måndag em. Inte varje v men ofta. Sänk nivån på mat. Bättre att äta fiskbullar ihop än stå o typ panera fisk ha ha!
  – bjuder hem min 5-årings kompis ofta efter föris. De går inte på samma föris så de är inte trötta på varann. De är sådana som leker snällt, hade inte bjudit hem en sjövild kompis o de låter oftast 2-åringen vara med. Kompisens närvaro gör liksom alla lugnare o de leker medan jag lagar mat. Hon äter oftast med oss då med o då sköter alla sig bättre oxå. Sen badar de ihop för de gillar de o då kan man plocka lite eftersom de är ”fast i badkaret” o sen går hon hem o vi nattar
  – vi nattar våra barn samtidigt av en person, då brukar den andra ofta träna

 4. 1) ”Träligt”. Underbart, underskattat tranåsord.

  2) Det är inget livspussel. Det är ett jävla Tetris level 479.

  3) Har inga tips, men ska ta tillvara på ditt facit sen.

  Vänligen/ En annan sliten 3barnsmorsa som undrar vad f-n som hände när trean kom….

 5. Instämmer – RUT FTW!! Har haft sen barnet var 9 mån, kommer aldrig sluta. Vi hatar att städa, så att någon gör det varannan vecka (och nej vi städar inte heller emellan, plockar undan men inget städ) alltså det är så mycket värt. Mer värt än tiden det tar att städa själv, för det är oxå ångesten, uppskjutandet, alla borden och måsten = oceaner av tid för en småbarnsmamma!
  Mat – matkassar funkar inte för oss pga allergier. Bästa tipset från min kollega – ett gäng kokböcker som består av max halvtimmes rätter. Har inte testat fullt ut själv än. Men ingen har dött av att äta mycket makaroner och köttbullar heller 🙂
  Träning.. mmm Någonstans är det ju en ojämn kamp mellan tid, ork och motivation… sikta lågt från början och överträffa dig själv. Får du till ett pass, en promenad eller kanske en joggingtur per vecka så är det ju 100% mer än nu!
  Barnvakt – kolla tunnelbanan just nu, det höger reklam för typ Yepstr (hade jag varit högpresterande så hade jag kommit ihåg). En app-ish som hjälper dig att hitta en granne! Tänker att jag ska prova en dag, när jag minns det mer än fem min på morgonen…
  socialt och samvaro… ja du, när du löst den, ovanpå det andra… kan du blogga om det då, så att jag kan härma?

 6. Något som underlättat enormt för oss är att vi planerar maten på söndag kväll för kommande vecka. Då finns ICAs reklamblad ute på kampanjveckan.se sen handlar maken på vägen hem från jobbet och när juvelerna somnat på måndag kväll har vi matlag. Vi tar ett glas vin (jaaa fast det är måndag) och sen lagar vi mat för glatta livet. Köttfärssås, korvstroganoff, fiskgryta etc. Detta gör att man i veckan bara behöver koka kolhydrater, pasta potatis eller risbo h sen värma på det som ska stekas och hackas och whatever. I och med detta har vi minskat matlagningstiden samtidigt som vi tillgodosett föräldrarsamvetet med mindre hel fabrikat. Vi får även mer tid efter föris och skola istället förnyat mässa skynda vi måste hem och laga mat. Sen har vi var sin helgdag då vi bokar in roliga saker. Då kan den som är hemma med gott samvete låta barnen somna i soffan med godis sprutande ur öronen halleluja fredagsmys vilket underlättar nattningen för den som är hemma. Dela gärna med er om vad som funkar/inte funkar för er. ”Livspusslet”’kräver sin kvinna och ju mer vi kan utbyta erfarenheter desto mer kan vi underlätta för varandra.

 7. Städhjälp är toppen! Man måste plocka ihop innan och det är oftast efter det som orken och lusten tar slut. Involvera barnen där. Även vi gör så att en lägger barnen och den andra tränar/tittar på tv/läser eller något annat. Det sociala jobbar jag på (Det var faktiskt ett nyårslöfte som går sådär 😏). Men en kollega till mig har löst det så att hon ofta kör hotell eller cafefrukost med sina vänner. Det är helt enkelt enklast att få till en date innan jobbet med småbarnsföräldrar. Den andra föräldern lämnar då.

 8. Nu har jag inte 3 barn sa alla var all rätt i världen att skjuta ner min kommentar. Men nar jag sag bilden var min forsta tanke: Gor av med grejer. Mera grejer = mera stök = mer städning = mer bråk. Det kanske inte funkar att rensa ut hushallet pa en dag for det kan nog bli lite chock i systemet for alla, men nagra saker i taget. Spara (om det finns forrad) och rotera leksaker till barnen? Samma tanker jag ocksa om det nu finns for manga jarn i elden. Sag nej? Finns oerhort mycket information om varfor det ar bra att inte ha belamrade hem, hjartan och hjarnor, och hur man kan ga till vaga om detta inte faller en naturligt.
  Annars ar storkok grymt, laga mat 1 gang, ha 2-3 middagar fran detta. Stadhjalp – ja tack om man har råd (bor i Aus), samma med barnvakt etc. Lycka till!!!

 9. Alltså det bästa med mathem är ju att man kan handla recept och inte bara mat. Dvs man kan kombinera sin egen matkasse med deras recept. Sen kollar man bara igenom inköpslistan och tar bort det man har hemma plus lägger till det man behöver i övrigt. Man kan alltså anpassa antal recept man vill ha för veckan och dessutom välja sånt man tror familjen gillar och lägga till den i vår familj obligatoriska korven. Bästa grejen!

 10. Mitt bästa tips är är 4v rullande matschema. Istället för att behöva sitta ner och tänka varje söndag så gör man det en gång per termin. Så handlar vi på nätet varje söndag (jag lägger till saker i varukorgen löpande under hela veckan men klickar på ”köp” på söndagen), hämtar på måndagen. Behöver i princip aldrig gå in i en mataffär längre om jag inte vill. Så fort föräldraledigheten är slut och pengarna börjar rulla in ska vi kolla på städhjälp, verkar ju toppen 🤗

 11. Denna jäkla matlagning o handling är det som tar tid i våran familj. Jag har gjort en lista på alla maträttet vi ätit genom livet, typ.. Hängt den på kylskåpet. Gör en veckomatlista utav den. Beställer varorna på nätet, får det levererat till fredagen. På söndagen lagas all veckomat o ställs i kylen för att bara kunna värma. Mos och potatis görs samma dag. De här räddar vår vardag.
  Städningen, ta hjälp!
  Sociala livet, freda kväll samt lördagar (sorgligt men behövligt)
  Romance, HAHAHA de tar vi när barnen blir större typ

 12. Vi har också blivit mer planerade även om det inte låg för oss naturligt så att säga…
  -absolut städhjälp! Har bra tips, akalla proffsstäd 👍🏻👌🏻
  – mat handlas på nätet, Ica.se med hemkörning. MMenyn brukar vi inte göra men bra basvaror hemma räcker långt och nåt större kok i veckan som ger extra Matlådor att ta till innan träning etc.
  – våga välj bort, vi har kanske 2 aktiviteter en lördag (typ 8åringen match o middag med vänner) inte hela helgerna fullbokade för ingen orkar = det blir inte kul. Så man umgås med dem man verkligen saknar 💕
  – barnvakt har inte hittat nån riktig lösning, vi har samma 70+ föräldrar men jag skulle inte vara främmande för mynanny eller liknande om det var samma person varje gång…
  Tja typ så… Men sen tänker jag också att när de är 12 har man spenderat 80% av sin tid med dem. Så jobba mindre om möjligt.

 13. Städhjälp är ovärdeligt! Vår städerska, via firman Strykfritt, städar 5 timmar varannan vecka (155 kvadrat) och det är en UNDERBAR känsla när man kommer hem. Visst måste man röja lite innan och plocka undan, så att hon faktiskt KAN städa, men det hjälps vi ofta åt med. När skulle vi annars kunna frigöra 10 timmar per månad för att städa? Svaret: ALDRIG. Ingen vill ta den tiden från vår värdefulla fritid, därför är det busenkelt att leja bort det!

 14. Mina tips som fellow trebarnsmorsa är också städhjälp och att någon av er eller båda går ned i arbetstid! Matkasse funkade däremot sådär med mina petiga kids!

 15. Kan inte begripa denna moralpanik över städning?! Du får väl inte dåligt samvete av att äta på restaurang där nån annan lagat maten och diskat? Eller när du tar in snickare? Angående barnvakt kan jag tipsa om att utnyttja sina kontakter. Vi får hjälp av 15-åriga grannen som ville ha ett extra jobb, hon kommer tre dagar i veckan och passar barn, hämtar på dagis, viker tvätt eller plockar in disk. Ovärderligt, billigt och alla glada!

  1. Hormoner & Hemorrojder

   OMG! Låter som en dröm! Det är precis den typ av allt-i-allo-avlösning jag vill åt! Måste scouta bland kontakterna.

 16. Liten kort kommentar om städning.

  Egentligen är det ju det evinnerliga plockadet som är jobbigt. Lite damm och skit i hörnet är väl skitsamma.

  Försöker att införa minst en gång per vecka att ungarna har en ”städkvart”. De har accepterat det med min mycket pedagogiska (hey, ibland får man ju feeling! 😉) förklaring att antingen kan ni ju städa 2 timmar på lördag eller så tar ni en kvart varje dag istället.

  Och om vi alla 4 i familjen gör en kvarts städ pratar vi om 7h/vecka! (Och jag såg någon ovan undra hur de skulle städa 10h/månad, vi skulle uppenbarligen kunna städa 28h/månad, shit vi skulle kunna ha ett kliniskt hem 😂) …nu gör vi inte det dock, men tanken är bra. Alla gör efter sin förmåga.

  Nu har ju jag kanske inte ambitionen att det ska städas eller vara kliniskt rent, men vissa dagar så sker under och kläder återfinns i tvättstugan, leksakerna är hyfsat där de ska vara och mamman (och pappan) blir gladare.

  Ett knep är att ta till musik. Ex har Sveriges radio en app där det finns schlagerkvarten och viskvarten för barn, (finns även godnattkvarten men det är ju lite dumt om de inte ska sova…. 🤣)

  1. Hahaha den blev inte ens kort… 😂

 17. Jag blev utbränd av att ratta livspussel med heltidsjobb och min nya (fungerande) strategi ser ut såhär:
  1) städhjälp 4 timmar en gång i veckan. Då ingår att vika ALL tvätt jag tvättat under veckan. Den lämnas i prydliga högar på köksbordet och jag lassar in i skåp.
  2) cyklar överallt, motion därmed klar, glöm gym.
  3) fast playdate-dag, men då kör vi i en lekpark vid förskolan pga ha folk hemma är rätt meckigt.
  4) sonen måste plocka ihop på sitt rum innan läggdags, jag gör det inte. Gör han det inte = ingen saga.
  5) Mat: har skrivit ner 10 rätter som jag roterar. Har en sparad inköpslista på mathem som jag klickat hem 2-4 ggr i månaden. Vill jag toka till det köper jag det på lokala butiken innan hämtning.
  7) jobba max 80%
  8) barnvakt 1 gång i veckan i minst 90 minuter för vuxengrej. Har hittat en student som alltid kan. Betalar henne 100 spänn i timmen svart, alla är glada.
  9) köper allt online. Allt.
  10) prioritera sömnen framför Netflix. Somna absolut senast 22.30. Barn SKA ligga i sin säng kl 20. De får lyssna på godnattsagor på Spotify men inte komma upp.

  Resultatet är en glad mamma som känner att jag faktiskt hinner leva. Förut jagade jag min svans. Våga bli lite mer fyrkantiga och ”stränga” så blir livet faktiskt friare och lekfullheten kan få plats 🙂

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Den här listan ska jag skriva ut och sätta upp på väggen hemma. Så många konkreta och bra punkter! Bra uppstyrt!

   1. Glad om jag kan hjälpa en annan familj!

 18. Trebarnsmamma som nu börjar få lite större barn.

  Några tankar och tips:
  Involvera barnen i plock och städ. Vi har kört mycket med äggklocka, ställ den på två minuter -tokplocka. Återsamlas, lägg strategi – ställ den på två minuter. Vips så ser det faktiskt mycket bättre ut. De minsta barnen slår följe med en förälder i början, efter ett tag kan de få eget ansvarsområde under sina två minuter. Och kom ihåg – du som vuxen MÅSTE släppa allt du har för händer när klockan ringer, du får inte fortsätta smygplocka. Skrik gärna SLÄPP! för ökad effekt.

  Träning – jag har infört en regel för mig själv. Aldrig duscha utan att ha tränat något. Jag duschar helst varannan dag, kan bli var tredje ibland. Så innan jag får hoppa in i duschen måste jag gå en rask promenad, jogga (allt från 10 till 30 minuter beroende på tid och ork), eller köra ett improviserat styrkepass i köket med lite situps och armhävningar.

  Partid – om det är möjligt, så lunchdater. Kräver ingen barnvakt, och det är ljuvligt att få träffas, prata, äta en stund mitt på dagen.

  Heja på, och det blir bättre.

  1. Smart tips gällande träningen, det tar jag till mig! (Är det någon som sitter inne på någon app/youtubeprofil/liknande som man kan träna efter som är anpassad för en relativt nybliven mamma?)

 19. Gällande middag har vi hittat en variant av matkasse – Ica buffés koncept söndagspreppen. Man förbereder lite mat (som sköter sig rätt mycket själv) på söndagen och har sen middag söndag-onsdag med bara lite extrajobb. Bra recept med fisk/kyckling och vegetariskt. Vi beställde dessutom hem allt via nätet. Kanske kan vara något!

 20. 1 Köp städ (och kanske tvätt och stryk).
  2 Gör en lista med familjens snabbfavoriter. Typ makaroner, köttbullar, tonfisksallad, whatever som ni brukar köra. Och panikhandla i sista minuten till den. Alla kan receptet utantill, alla äter maten, snabbt att handla, snabbt att laga. Om ni vill vara smarta förbered en lasagne eller gryta under helgen som kan vara rester. Fredag = pizza/sushi… Bunkra basvaror.
  3 Cykla
  4 Eh haha?
  5 Kolla tv? Gör en familjeutflykt…

 21. Mitt beste tips er å planlegge alt det som ellers blir utsatt. Sosialt omgang med venner, egentid og jevnlige date’s med kjæresten. Det forsvinner i hverdagsmaset om det ikke går inn i skjemaet. Uten det har en ikke så mye å gå på. Vi har faste fridager, frihelger, og faste velplanlagte date’s hver 3 uke. Kan også varmt anbefale parkurs for småbarnsforeldre (selv om en ikke har problemer i forholdet)!

 22. Kan diskutera detta i timtal med andra familjer. Men har inte tid. Hehe
  Vad gäller träning lyckades vi faktiskt göra en uppryckning. Helt enkelt genom att ignorera vad vi hade velat om valet var helt fritt och istället kollat på vad som var möjligt. Det behöver ske hemma för oss. Ful motionscykel och yogamatta. är det optimalt? Nja men det är bättre än inget och öm några år kan det gå på annat sätt.
  För maten har vi en radda enkla måltider och näthandlar ingredienser till detta. Tycker det är bäst att handla för två veckor i stöten, en vecka går för fort. Och får man feeling och vill handla och göra något mer avancerat kan man ju göra det.
  Städning har jag nog gett upp att få koll på. Kan inte ha koll på allt.
  Förhållandet jobbar jag gärna mer på. Vi hörs ganska mycket under dagen, när man har en paus, skickar en rolig bild eller intressant artikel (Som den andre inte hinner läsa men ändå).

 23. Är verkligen ingen expert inom detta område, känner själv att det är svårt att hinna med allt man vill med tre barn MEN måste bara skriva några rader om det som jag tror förstör för många barnfamiljer, nämligen den otroligt höga ambitionsnivån! Det säger ju sig självt att det är HELT omöjligt att ha 2-3 barn med vardera flera aktiviteter, jobba heltid, ha ett vackert, välstädat hem, laga god, näringsrik mat från grunden samt vara social och vätränad (gärna en klassiker på lut). Det klarar INGEN utan hjälp. Städhjälp är en viktig del och är väl underbart: win win för samtliga inblandade parter, obegripligt hur någon kan ha synpunkter på detta. Sedan får det bli pannkakor eller havregrynsgröt till middag ibland och ofta halv- och helfabrikat! Lägg till lite grönsaker bara så får de allt de behöver. Småbarnstiden är inte rätt fas i livet att vara präktig.

  Vad gäller egentiden (eller tvåsamhetstiden) så är det jättesvårt om man inte har pigga föräldrar nära. Vi brukar dela upp oss, så att halva familjen åker och handlar t.ex. och andra stannar hemma o fixar mat, blir mer kvalitet på umgänget med barnen så också. Planerade restaurangbesök med barnpassning kan enligt min erfarenhet bli lite av ett antiklimax ändå så jag njuter hellre av de små spontana stunderna med ett vinglas före/efter maten när barnen kollar tv.

  Men det viktigaste är att sänka kraven på sig själv. Inga andra generationer har jobbat så mycket och dessutom begärt att allt annat också ska vara perfekt. Det är en riktig 2000-talssjuka. Stå över den!

  1. Så klokt 🙌

 24. Hej från en trebarnsmamma med nr 4 i magen! Såhär gör vi för att palla med:
  – Både jag och min man jobbar deltid. Det är inte fett med pengar men nu när barnen är små passar det vår familj bäst. Vi mår så mycket bättre av det, vi har inte det där galna ekorrhjulet!
  – Städning är även mitt hat-område. Jag är också sjukt rörig som person. De som stökar ner mest är dock barnen och vi har helt enkelt anpassat antalet leksaker i deras rum efter vilken ansvarsnivå de klarar vad gäller att städa upp. Vi bor i en liten 4:a och det som retade gallfeber på oss var just alla leksaker som dräller överallt och som barnen ändå inte leker med, bara drar runt. Så vi rensade rejält, skänkte en hel del och lade in resten i vår klädkammare. Där kan man ju byta lite grejer ibland, men de får inte ha för mycket på sina rum. Det har blivit mycket mer harmoniskt sedan dess!
  – En period hade vi en stående matsedel. Vi insåg att vi körde ändå bara runt på ca 10 rätter till vardags, så vi gjorde en två-veckorsedel som vi gick runt på. Ingen stress över vad man ska laga för nåt, det var enkelt att handla. På helgerna lagade vi lite mer rolig och experimentell mat! Då och då bytte vi ut någon rätt i matsedeln.
  – Eftersom vi jobbar så pass lite som vi gör så har vi inte haft svårt att orka/hinna planera in sociala aktiviteter med vänner nån gång i veckan. Vi brukar ha en-två kvällar var per vecka. Svårare att få till par-tid dock, iallafall att hitta på något tillsammans utanför hemmet…
  Kram!

 25. Så bra förslag från alla. Jag lägger till några småsaker bara:
  Håller med om att det blir mindre plock om man har färre saker. Läs/ lyssna på Marie Kondos bok om städning. Metoden i sin helhet är extrem, men det finns många bra saker att ta till sig ändå och så är den snabbläst.
  Se till att allt har en plats och att allt hamnar där det skall direkt.
  Vad det gäller träning så kan det under denna intensiva period i livet vara lättare att göra hemma. Jag älskar FitnessBlender som finns på Youtube. De har precis allt man kan tänka sig, välgenomtänkt, pedagogiskt och utan musik så man kan ta den man vill själv

  Lycka till!

 26. Har bara ett barn och ett andra på g men tror starkt på att outsourca så mycket som möjligt då både jag och min man är egenföretagare. Vi ska själva jobba hårt på detta nu och till och med ta in en barnflicka/aupair. Mest för att våra arbetstider är så oregelbundna och inte kommer ha familj i närheten. Så behöver liksom utöka antalet vuxna i vår familj något. Ser ut som du fått massa bra tips ovan, bara att köra! Och identifiera energitjuvar och gör dig sen av med dom.

 27. Alla tips är så bra!! Jag tycker bästa tipset är att skita i att laga ”riktig” mat lite då och då. Som lunch på helgerna tex. Underbara Clara skrev ett bra inlägg på det. De äter fil och müsli och inte lagad lunch på helgen tex. Verkar vara en dröm tycker jag. Noll förberedelse och lite disk. Dock har jag en man som inte är av samma åsikt så det blir mkt mkt tid på matlagning.. Jag skulle gärna bunkra med massa torr mat, med lång hållbarhet, som man kan hiva i sig på minimal tid när barnen tex ska iväg på träning. Utan att det är anses som mindre onyttigt. Frysta piroger och pan pizza är inte bästa näringen? Nötter, knäckebröd, bars, granola, ja det här borde vara en ny ”kokbok”! 🙂 (om någon vet om en sådan så tipsa gärna, de som heter mat under 30min räknas inte. De tar minst en timme för mig och har en miljard ingredienser)

 28. Verkligen speciellt att så många har svårt att se problemen med städhjälp. Jag har flera vänner och bekanta som jobbar med det och alla har några saker gemensamt – de är alla invandrare, alla utmattade och underbetalda, alla mammor som innan och efter jobbet måste handskas med sitt eget ”livspussel” och de önskar inget hellre än att byta jobb.

  Läs också gärna denna gamla men oh så viktiga text till slutet;

  https://www.dn.se/ledare/kolumner/hemmets-makt/

  1. @Moa: vad skulle dina vänner och bekanta jobba med om de inte hade städjobb?

   1. Ja, vad skulle de jobba med istället?

    Våra städkillar (ja, killar) verkar vara ”svenska” och är himla nöjda med sina jobb. Den ene har barn i samma ålder som vi, och han är så nöjd över att vara sin egen chef och kunna styra sina arbetstider så att hans barn har korta dagar på förskolan.

    Ser absolut inget problem i att ta hjälp med städning, däckbyte, hårklippning, laga kläder, måla staket, fräsa stubbar, flytta telefonjack, laga punka eller vad som. Man gör vad man kan och tycker är roligt. Resten är det väl bra om någon annan kan få göra och därmed tjäna pengar.

    Och tack alla för bra tips i detta inlägg. Det är fasen inte lätt!

 29. Mitt bästa tips är detta: gå ner båda till 90%. Jobba varannan vecka 100% och varannan 80%. Den som har 80-veckan sköter hemmet, hämtar barnen och fixar maten (veckoplanering ftw och mat som tar max 30min att laga, gör också en hög råkostsallad som räcker i tre dagar för att rädda grönsakssamvetet). Den som har 100-veckan jobbar sig ikapp och nattar tex barnen så den andra får träna eller dylikt. Detta var suveränt för oss – aldrig dåligt samvete över jobbet för man visste att nästa vecka kunde man jobba mer och planera möten osv på ett bra sätt. Samtidigt kunde man hämta tidigare, hinna hänga med barna och faktiskt laga god mat! Det var lite som att ha semester varannan vecka!

 30. Vanja Bergström Krupa

  Jag, är en äldre fyrabarns hemma-mamma, som alltid har lyssnat till de kloka orden..’Bättre lite smuts i hörnen, än ett rent helvete’.. och lät alltid barnen komma i första hand. Det handlar om vilka prioriteringar man vill göra. Är medveten om att kraven man ställer på sigsjälv är annorlunda i dag, men i slutändand är det var och ens val. Gör det som passar dig och din livsstil bäst ! Det är mitt råd, eller förslag rättare sagt. Så, ‘Keep Calm, and Carry on ! 🙂

 31. Jag har 2 tips som funkar bra för oss:

  Alltid laga dubbel sats – NÄR vi väl lagar mat. Ca varannan dag blir det rester och då finns det oftast lite olika att välja på.

  Inte stressa för att alltid sitta ner vid bordet och äta middag. När vi har tex simskola består middagen av nån slags matsäck som äts i bilen, typ kall tortellini, grönsak och frukt. Enkel mat, men ungarna tycker det är mysigt med matsäck – oavsett vad som serveras.

 32. 1. Städning varannan vecka , kööör
  OBS att man måste panikstäda undan allt dagen före , dvs plocka undan allt leksaksbråte
  2. Vi handlar varannan vecka var. Dvs jag handlar en söndag/mån kväll efter nattning (maxi eller mathem.se och planerar maten för mån-fre. Nästa veckan mannens tur.
  3 Träning på sats på lunchen , 2 ggr i veckan (jobbigt i början men när man kommit igång blir det heligt) och ibland jogga kvällstid efter nattning (sommartid)
  4. Sociala aktiviteter ?? Haha nja. Mest jobbevents annars inte så ofta. Vi har hjälp 1-2 ggr i veckan med mormor och farmor och då kan man ibland få in nåt. Oftast prioriteras jobb dock tyvärr för att få ihop heltid och jag pendlar 1.5-2 Tim per dag
  5. Dejt? Lööve? Mohahaha. Nä men dejt en-två ggr per termin lyckas vi med kanske? Och nån weekend per år typ. Heja mormor och farmor som passar våra två barn ( vi skaffar därför inte tre då kommer de inte orka 😉

 33. Ang barnvakt: leta bland grannarna! Brukar finnas pensionärer och tonåringar som är tillgängliga. Grannar: nära hem på kvällen, ingen transporttid, större chans till sista-minuten-lösningar, lättare med främlingar i hemmet om man har ”moraliska incitament” (jag vet var du bor, hehe) och ibland kan man ”hjälpas åt” tillbaka och då blir överföringen av cash mindre. Tex flytta en tung möbel till pensionären eller köpa ut till tonåringen.
  Skoja.
  Lycka till!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *