Guess who’s back…

…back again. Eller ja, ska vi vara noggranna handlar det om what’s back men det fanns ingen bra populärkulturell referens där så håll tillgodo. Och det handlar alltså om mensen! Välkommen tillbaka efter den nästan 20 månader långa dvalan! Jag har inte saknat dig! (men fint att maskineriet så att säga fungerar)

Mindre välkommen är den infernaliska mensvärk den förde med sig. Jag var så bortkopplad från menseriet att jag inte ens förmådde koppla magontet till potentiell mensvärk. Någonstans i bilen mellan Vimmerby och Österbymo kläcker min briljante make ur sig att det kanske var lingonveckans återtåg som spökade. Och se, han hade rätt. En sån mansplainer.

Denna gång var jag inte tillräckligt snabbrörlig och rafsade fram de vanliga mensskydden. Men! Jag har ju varit sugen på att prova menskopp och hittade det här märket på Apoteket – har någon provat?

Vad ska man egentligen tänka på när man väljer ut en menskopp? Diameter? Volym? Material? Eller pratar vi one size fits all (vilket när jag skriver det låter fullständigt orimligt, det är ju inte en regnponcho vi pratar om här?)

Behöver man fler än en eller tar man ut, sköljer av och petar tillbaka? Ska man köpa en uppställning färger och variera efter humör? Lila för vemodiga dagar, den gula för de lite piggare, blå när melankolin drabbar en och orange när man är explosionsartat energisk? (den sistnämnda riskerar att förbli oanvänd) Tänker att det kanske festligt med färg på denna snippaccessoar?

Är det så bra som alla säger? Ni som har provat, kan ni inte delge era erfarenheter?  

Nu har mitt humör varit lite studsigt de senaste veckorna överlag så jag vågar inte härleda det till något särskilt hormonellt tillstånd. MEN, jag hoppas så innerligt att det inte blir pms extraordinarie framöver. Det finns ingen rimlighet i att:

1. dras med mens ett helt liv (okej men nästan)

2. gå igenom graviditet(-er)

3. föda barn

4. få FÖRVÄRRADE mensrelaterade besvär

Nån jevvla måtta får det väl vara, va?

Nu måste jag eventuellt kompensationsköpa en manchesterkavaj i en något diffus färg pga ovannämnda orimlighet samt ATT JAG HAR BÖRJADE JOBBA IGÅR!

Och, är det inte ett litet, litet höstkrisp i luften i Stockholm idag?

Mvh, hoppfull

43 kommentarer

 1. Testade menskopp för första gången efter senaste graviditeten och har hunnit igenom två omgångar. Såå värt att prova! Lite kladdigare än traditionella skydd såklart, men när man får det att funka är det inget rinn, inget kladd och inget läck innan det är dags att tömma nästa gång.
  En kopp räcker gott – jag kokar mellan mensomgångerna och tvättar med mild tvål vid tömning. Jag köpte den största varianten på menskopp.se enligt deras rekommendationer och den funkar finfint. Testa! De har dessutom storleksgaranti, ifall det ändå blir fel size.

 2. Efter 3 barn och ca 30 års men köpte jag en menskopp för drygt ett år sedan. Jag kommer aldrig, aldrig, aldrig vilja använda nåt annat!! Det är helt klart mitt bästa köp 2017 alla kategorier. So go for it! Jag köpte via menskopp.se ha

 3. Hej!
  Syster min har använt menskopp i flera år å rekommenderade mig som gammal ”svampinfektionsmaster” att prova! Jag har nu vid olika tillfällen i sommar sett den i min nesessär, men inte så att säga kommit till skott än! Tror säkert att jag skulle tycka d vore bra, hakar gärna på testandet ihop, fast då var å en på sitt håll, haha! Bara en märklig tanke att slänga den i en gryta i köket för att ”koka den ren” kommer nog över det med tiden! Miljövinsten skulle ju oxå kännas som en bonus!! To be continued…

 4. Efter 3 barn och ca 30 års mens köpte jag en menskopp för drygt ett år sedan. Jag kommer aldrig, aldrig, aldrig vilja använda nåt annat!! Det är helt klart mitt bästa köp 2017 alla kategorier. So go for it! Jag köpte via menskopp.se har jag för mig.

 5. 🙂 Alla är ju så menskoppositiva så jag vågar väl inte skriva annat;) Miljö- och kroppsvän som man vill vara låter det ju helt outstanding, men jag är nybörjare och har inte fått till det ännu iaf. Men det är klart du ska prova, och det där med färgskalan är det bara att ta patent på! Jag är ff lite skör efter 3an så för mig känns koppen hela tiden och det är inte jättekul att försöka joxa den på plats. Men efter att ha skalat bort den sk antennen gör det inte skitont längre iaf… Men alla andra verkar ju skitnöjda så tror du har bra odds! Tack för din öppna kulhet:)

  1. Alltså, det ska inte kännas särskilt mycket och definitivt inte göra ont. Själv hade jag trassel med att livmodertappen är längre ner nu efter förlossning, så jag överväger en kortare kopp. Kan vara nåt att fundera på, kanske… Tappert att du håller i!

 6. När mensen kom tillbaka nu efter tredje barnet fick jag äntligen tummen ur och köpte menskopp. Brilliant uppfinning!
  Efter tvåan har jag fått sån sjuk mensvärk, på något konstigt vis som jag inte kan förklara får jag inte alls lika ont när jag har kopp.
  Mindre läckage också. Och mindre stinkiga tampongsopor. Allt väl.

 7. JA det är så bra som alla säger. Menskoppen förvandlar mensen till något du administrerar två gånger om dan. Ta ut, töm, gör rent, ploppa tillbaka. Done!

  Jag hade lite svårt att hitta en som funkade för mig. Oklart varför – men vi ser ju olika ut på utsidan, så det gäller väl insidan också. Det knepiga är att få in den på rätt plats och att få den att veckla ut sig där. Vissa var för mjuka, andra för hårda. Men så, när jag hittade rätt modell och rätt storlek, då bara satt den där. Plopp!

  Alltså – förr i tiden åt jag hormoner när jag skulle på semester för att snippy inte skulle bloda ner mina möjligheter att bada. Nu bara ploppar jag in min kopp och badar på. Inga problem!

 8. Testat apotekets av just Lunette, nöjd men inte mer, hade den större sizen kompletterat med binda/trosskydd. Bytt till menskopp.se & den funkar mycket bättre även om jag behöver komplettera med trosskydd/binda första dagarna trots tömning ca varannan/var tredje timme. Så använder en och har den andra i reserv i jobbväska om jag skulle helt glömma att mensen borde vara på gång/komma tidigare etc. Men där skulle man ju kunna ha tamponger om det krisar. Men hiss för 🍷

 9. Gå in på http://www.menskoppen.se där får du fylla i en enkät och dom hjälper dig hitta rätt storlek. Man har en kopp som man tar ur, tömmer, sköljer ur och stoppar in igen. Jag ÄLSKAR min kopp. Glömmer bort helt att jag har mens. Bästa!

 10. Började med menskopp för några månader sedan och kan säga att det på riktigt är en lifesaver under mensens framfart. Såå mycket smidigare/bättre/känns säkrare/mer hygieniskt/miljövänligare/billigare än andra mensskydd, så köp och testa säger jag! Har inte testet just det märket men tror de flesta är ganska lika. En som är för kvinnor som gått igenom graviditet/förlossning är väl det viktigaste tänker jag. Lycka till!

 11. Ja, köp dig en! Så mycket bätte än tamponger när man bara fått in snitsen på att få i och ur den! Och inga arga slemhinnor efter mensen.

 12. Hej, jag har skrivit en del om just detta med menskoppar och postpartumsnippor på bloggen, kanske får du något tips av värdera där? Menskopp som sitter bra och funkar smidigt att ta i och ur är typ VÄRLDENS bästa grej enligt mig.

  http://bakingbabies.se/2018/07/07/menskoppar-ur-ett-fysioterapi-perspektiv/

  http://bakingbabies.se/2018/07/08/fysioterapeutiska-rad-angaende-menskoppar/

 13. Mensveckan har aldrig varit så oproblematisk som efter menskoppens intåg i mitt (under)liv! Läste på lite på menskopp.se och chansade på en storlek (medium) som blev bra. Har mindre mensvärk med koppen av någon anledning också.

 14. Som någon redan tipsat om, gå in på menskoppen.se och fyll i formulär. Jag har även haft mailkontakt med Annelie som driver sidan/shoppen när jag var tvungen att byta storlek efter barnafödande. Jättebra och trevlig service. För det finns ju en del att välja på. Menskoppen har revolutionerat min mensperiod! Glömmer nästan av att jag har mens och undrar varför jag har en lite molande känsla i magen. Har samma hela mensperioden, men måste tömma den oftare första dygnet (då kan det också vara lite vanskligt att sova en hel natt med den). Sedan tömmer jag 2-3ggr per dygn resten av dagarna. Fantastiskt!

 15. Älskar min menskopp men kan säga att man rekommenderas en större kopp när man fött barn men det behöver inte vara fallet. Om det känns att man har något mellan benen när man satt in den så är den nog för stor. Så prova några olika storlekar.

 16. Men kör! Bästa grejen sedan typ pilatesbollens intåg i en familj med kolikbarn. Bättre för fittschen, miljön och plånboken. Och man kan bada utan att ens tänka efter! Och man kan ha den hela mensen så att säga, behöver inte tänka på att det blöder mindre eller mer de olika dagarna. Jag kör Femmecup och hade tur med rätt passform direkt. Har förstått på vänner att de har fått testa lite olika innan de hittat rätt så ge inte upp om inte första försöket känns klockrent.

 17. Jag instämmer med föregående kommentarer men skulle vilja lägga till att den största revolutionen är nog för de dagar med liten till normal mens. Fantastiskt att inte känna av den och kunna bada obehindrat. Jag har dock dagar då jag blöder rikligt och trots att jag byter till större kopp då så blir det tömmande ofta (vilket iof är samma oavsett typ av mensskydd). Plötsligt har jag insett hur många offentliga toaletter det finns där handfatet finns utanför. Visst man kan tömma och torka av med papper i nödfall, men just de rikliga dagarna kan det bli lite kladdigt. Egentligen ingen skillnad mot andra mensskydd, men som sagt, vill bara säga att allt revolutioneras inte med menskopp. Med det sagt så har jag ändå blivit så frälst att jag inte använt tampong sen jag köpte min kopp även om jag varit en del på resande fot.

  1. Oh, ja! Det där med handfatsplaceringen är ju ett problem plötsligt. Jag brukar köra handikapptoan. Det kan visserligen vara långt mellan toalett och handfat, men bättre än inget…

  2. Äntligen, tack! Haft menskopp i 2-3 år och har undrat om det är nåt fel på mig som måste tömma åtminstone var tredje timme de rikligaste dagarna. Skönt att höra att det inte bara är jag som har det så. Men håller med om att den funkar utmärkt för normal mens + alla obefintliga handfat på offentliga toaletter!

 18. Har använt menskopp till och från under något års tid, kanske 6 mensperioder totalt. Tycker det är toppen när den väl är på plats, men det finns några stora MEN som gör att den inte blivit till vana för mig.
  1) Jag upplever att koppen är väldigt hård att sätta i. Har en Belladot, men vet inte om andra är mjukare? Dels får jag hålla emot som en galning för att den ska behålla sin u-form. Dels blir den ändå stor och hård att föra in och den fjongar lätt tillbaka i sin ursprungsform innan den kommit in helt vilket gör väldigt ont.
  2) Det är knöligt att hålla på och koka när jag behöver den NU! Då behöver jag ändå nåt menskydd från att jag upptäcker att mensen kommit tills den är kokad och klar. Har oregelbunden mens.
  3) I och med att mensen måste upptäckas först blir det alltid är som är vid sidan av koppen och som kräver trosskydd ändå. Så helt mensskyddsfritt blir det inte.

  Önskar dock att jag kunde få det att fungera smidigare på nåt sätt…

  1. Har aldrig testat Belladot men däremot så har jag en Menskopp och en Femmecup och Femmecupen är mycket mjukare och följsammare. Lite mindre men så mycket skönare att jag hellre har den även för de rikliga dagarna och tömmer oftare.

   Måste man koka den precis innan användning? Jag brukar försöka komma ihåg att koka mellan cyklerna och förvarar den sen i sin påse.

  2. Jag håller med att de hårda kopparna inte fungerar. Gör ont att sätta in, känns obehagligt under dagen. Jag kör med OrganiCup, mjuk och behaglig, lätt att sätta in då den har 4 ventilationsanläggningen upptill. Jag är helnöjd!!

  3. Jag sätter i min redan när jag tror att jag är på väg att få mens. Spelar liksom ingen roll om den sitter i en eller två dygn extra även om mensen inte kommer igång på studs. Och kolla upp mjukare varianter som övriga tipsat om, den där hårda låter ju inte alls skön 🙁

 19. Använder menskopp (just Lunette) sedan ca ett år, och är mycket nöjd. Lite knixigt innan jag blev van (sköljning och sånt), men när det sitter rätt är det perfekt och glömmer bort att jag har mens. Dock köpte jag i misstag strl 1, som är tänkt för kvinnor som inte fött barn. Jag har hittills löst det med att använda annat mensskydd första dagen, för efter två barn håller det inte riktigt tätt första dagen (har alltså inte investerat i en till i större storlek, det blir iställer en kombination av olika skydd). Efter dag ett fungerar det bra för mig fastän den eg är för liten.

 20. Jaa! Bästa köpet jag gjort, och då räknar jag in både diskmaskin och ny eltandborste! Från början tyckte jag att den läckte mycket och fattade inte varför, sen slog det mig att den måste sitta runt tappen (vilket en ju borde fattat från början) och eftersom min är lite böjd bakåt snett så fick jag knixa till för att få den på plats- efter det har den aldrig läckt! Jag har fött tre barn vaginalt och jag tog en stor storlek som har funkat toppen! Har bara en dock men är också inne på att ha flera att byta mellan, men rätt bra för miljön också att bara ha en tänker jag!

 21. Det är en helt revolutionerande grej! Första gångerna jag hade den ville jag berätta för exakt alla om hur fantastiskt det var. Blev lite spänt med de manliga kollegorna… 🙂 Kör bara!

  1. Känner igen mig 🤣. Halleluja syster!

 22. Det är klart ett av de bättre köpen jag gjort. Jag vet dock inte hur man vet vilken sort eller storlek man ska ha – antar att man får prova sig fram. Själv har jag bara provat en sort (köpte en i stl när man fött barn, vilket jag har) och den passar perfekt. Inget läckage alls.

  Så när mensen väl kommer så känns det som om det var ”no mens at all” eftersom det ju inte kladdar eller något. Inget synligt eller kännbart mensskydd, jag tömmer den i regel var 12:e timme, fast den första dagen lite oftare än det då jag blöder mer då.

  Ekonomiskt är det också, och miljövänligt.

  Jag kan ärligt inte FÖRSTÅ varför jag inte börjat använda detta många år tidigare? Det är ju rena rama REVOLUTIONEN!

  Du kommer älska det (tror jag)!

 23. Kan bara instämma i lovorden! Menskopp for president!

  I somras tipsade dock min svägerska mig om Thinx-trosorna. Någon här som testat dem?

 24. Jag har provat, men har problem att få det att fungera riktigt bra. Ibland, typ 1 gång av 20, får jag den att sitta där den ska under flera timmar. Men oftast känns det som den är ”rätt” tills jag börjar gå omkring och då liksom sjunker den ner tills den ”kommer ut”. (Vilket känns väldigt obehagligt!) Kanske borde prova annat fabrikat, men har liksom inte haft lust att köpa 2-3 stycken bara för att prova mig fram.
  Nu kör jag rätt mycket med tygbindor istället. Miljövänligt och bra om man lätt får svamp. Dock lite bökigt med tvätt etc, och så kan man kanske inte ha de tajtaste byxorna just den veckan. 😉

  1. Jag hade liknande problem i början men fick tipset att vränga koppen utochin. Det har funkat kanon för mig.

   1. Hur menar du med ut och in?

 25. Jag har denna från apoteket, bara hunnit testa den ett par tillfällen så är fortfarande nybörjare. Men är löjligt bra, tipsar dock om att gå in på menskopp.se och kolla (https://www.menskopp.se). De har dessutom storleksgaranti och den är tillverkad i Sverige 👍 de har börjat finnas även på Ica & Coop för köp direkt i butik men kan inte säga vilka affärer som tagit in den än.

 26. Jag är också team FÖR menskopp. Smidigt och mycket mindre oro för läckage. Dessutom kan en sätta in den en dag innan eller så om mensen inte kommer som en klocka och en inte vill bli överrakskad. Ingen risk för uttorkning eller infektioner.
  Jag som dessutom börjat få in en massa vatten i snippan(😱) när jag badar (vatten som kommer ut i små rännilar under den närmsta timmen efter badet, vilket känns och ser ut som att jag kissar på mig) använder den åt andra hållet också – som badvattenbarriär. Hittills – succé!

 27. Använder monthly cup och är frälst. Är i slutet (?) av min menskarriär och har väldigt oregelbunden både tidsmässigt och volymmässigt. Ja, lite meckigt att lära sig att få den på plats. Det finns bra tips på de olika märkes-hemsidorna – både för att få på plats och att få den att veckla ut sig.
  Funkar också jättebra vid resor.
  Att kunna tömma 2 ggr per dygn jämfört med bindor/tamponger is da shit.

 28. Även här mycket positiv. Provade efter flera års fundering att köpa i början av sommaren. Var ärligt talat lite skeptisk innan men det funkade fint de första försöken. Men sedan kom eldsprovet. Vi skulle vandra Kungsleden, alltså en vecka bestående av utedass/naturtoa, kalfjäll = inga buskar att gömma sig bakom, inga handfat, inget rinnande vatten, ingen dusch, ingen möjlighet att på vandringen slänga sopor (måste ta med i påse) och slänga i stugorna. Natten före avfärd kom den röda jäveln, som en oväntad postnordleverans, en vecka för tidigt. Surprise liksom!
  Hur det gick? Fantastiskt! [Och den som inte vill ha detaljer kan sluta här, men den som vill ha tips för backpacking och friluftsliv kan fortsätta]
  Stoppade in menskoppen på morgonen, gick hela dagen och tömde den sedan på utedasset på kvällen, torkade av helt med först en nedbrytbar oparfymerad babywipe och sedan en liten minihandduk som blötts i vatten utanför dasset (typ någon bäck) som sedan sköljdes igen och hängdes på tork. Samma procedur till natten. Enkelt, rent och diskret.
  Vi badade i en sjö – check, inget pill eller kladd, bara låta den vara. Vi badade i vattenfall – check, inga problem. Inget läckage i sovsäcken. Inga kladdiga sopor att bära runt.
  Så. Jäkla. Episkt.
  Vandringen var nice också 😉
  Lycka till att prova!

 29. Inbiten användare sen 10+ år tillbaka. Min hippie-bror som tipsade mig då. Han hade en rumskompis som använde det och som dessutom använde mensen för att gödsla sina krukväxter… det gör inte jag…

  1. Ha ha!

 30. Är nyfiken på fortsättningen på detta inlägg-följer! Har förutom menskopp blivit tipsad om thinx-trosorna men ej testat något av det än. Kanske är dags…

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Ja! De är jag också nyfiken på. Har noll koll på hur de funkar dock?

 31. Har provat två olika menskoppar, köpt minsta storlek båda gångerna, men upplever ändå att den ”sticker ut” och skaver mot öppningen liksom. Har provat att klippa bort den där drag-pinnen, men det hjälpte inte speciellt mycket. Jag tycker också den trycker (på livmodermunnen/halsen?) och förvärrar mensvärken. Så tyvärr har det inte funkat alls för mig. Men själva funktionen är ju annars superb (läcker inte, luktar inte osv). Så det är synd att inte kunna använda den.

 32. Menskopp.se svensktillverkad & storleksgaranti via egna hemsidan kör kampanj ”dubbla” så du får två för priset av en just nu. Obs skillnad mot menskoppen.se!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *