Hjälp mot hemorrojder – allt du behöver veta!

Jag har ända sedan min gråtkollaps hos läkaren kort efter att Kasper fötts, haft intentionen att skriva Den Ultimata Guiden till hur du får hjälp i kampen mot dina hemorrojder. Jag fick inte bara tips i kommentarsfältet, flera skrev även mejl om sina hemorrojdkarriärer och jag skrattade och grinade medan jag baddade, badade och smörjde. Så, det är ju inte mer än rätt att jag delar med mig av ALLA tips jag samlat på mig sedan jag var gravid med Mira och hon tryckte mot min ändtarm och hemorrojder gjorde entré i mitt liv.

Så, vad kan man då göra när man väl har fått ovälkommen påhälsning i stjärten? Oavsett om orsaken är graviditet, förlossning eller bara trassel i matsmältningsapparaten.

Jo, när hemorrojderna väl har blomstrat handlar det till stor del om att lindra smärtan och dämpa svullnaden. Det finns olika varianter av rektalsalvor (älskar ordet!), till exempel denna och denna. De är såväl lätt lokalbedövande som klådstillande och antiinflammatoriska. En vinnande kombo, som ni hör.

Salvan kan med fördel kombineras med suppositorium. Alltså stolpiller. Obs! Det låter värre än det är. Har du redan en följeslagare där bak är det en picknick att pilla i en raketformad supp. Olika fabrikat finns så det är bara att testa sig fram efter tycke och smak. Precis som med vin och ost. Fast med snäppet mindre mysfaktor.

Du kan med fördel också roa dig med att pilla tillbaka de små sattygen till där de kom från. Alltså från ändtarmen. Det låter OCKSÅ värre än vad det är. Jag säger inte att det är angenämt, men står du i duschen är det bara att göra the dirty work. Att pilla in dem har effekten (som jag har lärt mig) att de inte stasar lika lätt (vilket gör svinont) och att de minskar påfrestningen på ringmuskeln genom att ligga på utsidan och ta plats. På rätt sida av analen kan de sedan läka/krympa lättare. Men var inställd på att det kan bli en del pillande. Och ploppande, om du exempelvis sätter dig på huk (HAR JAG HÖRT AV EN KOMPIS).

Jag fick även tipset av läkaren som jag hulkgrät framför, att ta varma stjärtbad. Alltså så varma som du och din rövkompis bara mäktar med. Hon tipsade om att fylla upp lite varmt vatten i badkaret och sedan huka och doppa rumpan. Värmen fungerar både kramp-/staslösande och smärtlindrande. En läsare berättade att hon brukade massera dem med duschen och jag antar att det varma vattnet i det fallet hade samma effekt som badet.

Flera av er som hörde av sig och själva arbetar inom vården tipsade om att dränka bomullspads i alsollösning (OBS EJ ALSOLSPRIT om du inte är masochist) och placera mot analen och ja, låta ligga där över natten eller dagen. Jag provade givetvis detta och tyckte att det funkade super!

Ibland kan rena bedövningssalvor vara till hjälp – själv har jag kört Xylocain men fick även tipset om denna, som finns såväl receptfri som receptbelagd, det sistnämnda klart billigare.

Kryoterapi, alltså kylning av hemorrojden fungerar även det smärtlindrande samt att det minskar svullnaden. Jag provade den här stjärt…jag vill inte skriva pluggen så låt oss kalla den för stjärtnapp (tveksamt bättre ordval?) och upplevde att den hade utlovade effekter, framförallt uppskattade jag den kylande effekten.

Det gäller ju även att hålla avföringen i schack för att inte förvärra tillståndet. En jämn, fin och mjuk historia är det vi är ute efter. Jag fick Laktulos utskrivet men jag blev supergasig i magen av det och Kasper skrev ÄNNU mer än vanligt. En klart oönskad bieffekt. Gick då istället över till Inolaxol – jag körde på pulver men vissa föredrar granulat. Riktigt, riktigt bra! Ledde till uppsatta bajsmål. En läsare tipsade även om paraffinemulsion, något jag aldrig hört talas om och faktiskt inte testat, men värt att kolla upp!

Just det! Är man yogaentusiast kan man med fördel prova rövyoga som sägs vara gynnsamt då man jobbar med *slutmuskeln*. Extra bonus för visuell instruktion.

Känner man att man har stångat sig igenom allt ovanstående och fortfarande inte ser någon förbättring eller får bukt med sina hemorrojder får man gå på det tyngre artilleriet. Då kan man välja på:

Injektion – en behandling som går ut på att man injicerar ett preparat i hemorrojden som får den att självdö. Inte 100% kliniskt beskrivet men ni fattar poängen.

Gummibandsligatur – på lekmannaspråk stryper man alltså hemorrojden som på grund av brist på blod/syre skrumpnar och dör. Det kan de gott ha.

Operation – den sista utposten när ingen av de två behandlingarna ovan fungerar. Vill man veta mer får man göra sin googleläxa! Har själv hört om lyckade operationer men har även förstått att det kan vara en hyfsat smärtsam historia.

Avslutande bevingade ord från en läkare som ska vara riktigt bra och härlig att ha att göra med när man har drabbats av hemorrojder – Bodil Landelius på Aleris i Nacka (tips om ni bor i Stocksholmstrakten!)

Tips mot hemorrojder:

-Sitt på toaletten i max 3 minuter!

-Använd gärna en pall att sätta fötterna på så att du hamnar i en hukliknande position. Ett anatomiskt drömläge för smidig utpassage av restprodukter! 

-Tryck aldrig på! Låt bajset hitta vägen ut själv, så att säga.

Och hörni, jag vet att det inte känns direkt festligt att söka vård för denna ohärliga åkomma. Jag tyckte att det kändes svinjobbigt att behöva lägga mig på britsen och visa upp vad rumpan hade att bjuda på, dessutom nyförlöst. Men, väl på plats var det hur lugnt som helst. Och jag kan garantera att läkaren som får det höga nöjet att inspektera dina hemorrojder har sett saker som är sju resor värre. Huvudsaken i detta läge är att du och alla andra drabbade får hjälp med att lindra och eliminera de oönskade gästerna. Du och din ändtarm förtjänar det bästa.

LYCKA TILL ÖNSKAR EDER HEMORROJDEXPERT!

PS. Har jag glömt något dundertrick? Skriv i kommentarsfältet så lägger jag till det! DS.

26 kommentarer

 1. Been there done that

  Här är en som fått operera (utan att testa gummiband/injektion, mina blev utdömda för annan behandling direkt) och det är det bästa jag gjort! Samtidigt enormt smärtsamt, värre än förlossning då smärtan var så jäkla utdragen. De små rackarna skars av under lokalbedövning och jag skickades hem med öppna sår (då läker de tydligen bäst). Höll på att svimma under de första tarmtömningarna och hade återkommande HEMSKA smärtor de första tre dygnen, pga svullnaden kändes det dessutom som att jag välsignats med minst tio hemorrojder till. Men sedan blev det bättre, efter en vecka var smärtan nästan borta och det började kännas SÅ värt det. Läkningen är dock lång och det kan enligt min läkare ta upp till ett halvår innan svullnaden/hemorrojderna är borta helt. Och det var SÅ värt det. Enormt smärtsamt, men definitivt det som behövdes.

 2. Rosanna ingemarsson

  Jag fick till mig från kirurgen. Då det var där jag hamnade, att inte lyfta tungt. Alltså inte över 5kg och ligga ner så mycket det bara går. Inte sitta upp.

 3. Underbart! Obs! Enligt din utsago så går det bra att smörja med rektalsalva även om en har stygn efter förlossning. Kan vara bra för omvärlden att veta. Obs. Om jävlarna är utlösta av ett gemensamt barn skall rektalsalva alltid inköpas av partnern i fråga.

 4. Passar på att ställa en fråga på detta tema 🙂 Jag har liksom små flikar/knölar kvar efter gamla hemorrojder. De gör inte längre ont men sitter ju där och påminner mig. Något tips på vad man ska göra? Försöka trycka in dem? Söka läkare? Eller bara låta de vara? Någon som haft det likadant?

  1. Jag har likadant, har inte gjort något pga obehagligt att flasha röven för en läkare. Kanske finns bättre lösningar än strutsvarianten?

   1. Jag har exakt samma bekymmer efter mina graviditeter. Efter första graviditeten sa barnmorskan att hon inte tyckte att det behövde åtgärdas, men nu efter andra så är flikarna definitivt ett problem. Är svårt att hålla rent och jobbigt att ha sex bakifrån tycker jag 😕😳 Att det ska vara så jobbigt att söka vård för problem där bak!

  2. Går inte att göra så mkt åt dessa, är precis som du skriver ett resttillstånd. Har man mkt bekymmer med t ex hygienen (svårt att få rent, blöder lite etc) kan man operera bort dessa men det är också en ganska smärtsam läkning. Mvh tvåbarnsmor tillika kirurg

  3. De minskar med tiden!

 5. Åh tack tack tack! Här sitter jag på stranden och grinar över alla tips!
  Men bara en fråga, kan man nånsin få bort de små asen för gott? Blir hjälpt med salva o de ”försvinner” men efter minsta lilla hårdare toabesök så vips är de tillbaka igen

  1. Har också samma dilemma!
   Vägrar försvinna helt och hållet, dottern är snart 2 och har lidit med det sen gravidvecka 36. De går tillbaka av sig själv men sen vid minsta lilla hårdare konsistens så är någon liten jävel tillbaka.. högst irriterande.

 6. Tack för att du är så bjussig som delar med dig! ❤️ Livet alltså!

 7. Så bra lista. Hade en som blödde som en tok i toan sen självdog så jag har haft det lätt med denna börda (värre med annat). Men tar med mig detta till framtida besvär. Tackar!

 8. Paraffinemulsion är the shit passande nog. Hjälpte och hjälper mig fortfarande vid behov.

 9. Livets lista!!
  Går själv i valet o kvalet att ta hand om de sk restprodukterna. Visat för läkare en gång o hon sa ”Det där är INGENTING! jag skär bara bort de som hänger som flera cm klasar i en krans”. Vilket fick mig att…må lite bättre, ett tag, men likväl, nu är tankarna tillbaka… de stör mig!!!!

 10. Hej! Dr här. Emla är inte recbelagt, men dyrt i små recfria tuber. Rätta gärna detta! Emla är betydligt mer effektivt än xylocain, och än mer på slemhinnor som det rör sig om här. Finns även tuber på 30g men då behövs rec (kräv det! You’re worth it.)

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Men vad bra – tack för info, rättar direkt!

 11. Tack som nyförlöst satt jag här och var ledsen över om jag nu måste gå till läkaren igen för samma sak som förra graviditeten och du gav mig modet ❤ och jag känner mig inte så ensam ❤

 12. Paraffinemulsion är bra men löser fettlösliga vitaminer så ta det sist på kvällen! Även risk för överdosering!

 13. Kan du ta bort mitt efternam 😊 i mitt inlägg?

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Hej! Jag kan tyvärr inte redigera namn men jag kan välja att inte visa kommentaren alls om du vill skriva den igen utan efternamn? 🙂

 14. Bodil Landelius är numera på Aleris/Nacka Sjukhus. En fantastiskt bra läkare!

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Då ska jag ändra det i texten – tack!!

 15. Been there done that ! sök hjälp ni som behöver, det är inte så hemskt som man tror. Lägg upp rompa för doktorn, dröm er bort till hawaii en stund och vips får ni hjälp med er hem !! inget att fundera på, ett helvete att ha kvar, ett helvete att få bort men så fantastiskt när det är gjort !!! ( obs en op. är ingen livslång garanti för att de aldrig kommer tillbaka, men se till att hålla avf. mjuk och smidig – finns massa hjälp för det )

 16. Ang toabesök. Läste boken ”charmen med tarmen” för ett tag sedan och fick tipset vid hård avföring kan man låtsats att man gungar. Alltså gör gungrörelser med ben och överkropp. Man känner sig skitfåning (😂) så stäng och lås dörren, men det funkar! Det kan ju minska lite trycket för dem som får tillbaka dem vid sådana tillfällen.

 17. Många bra tips! Jag har inte haft så stora problem men nån period var det värre och AC3 hjälpte. Ett tips som jag fått och som hjälpt mig mycket när jag känner att det är på gång är att göra typ knipövnignar med rumpan vid varje toabesök, knipa ihop rumpan och liksom försöka dra tarmen inåt.

 18. All kärlek åt det här. Fick hemorrojd efter första förlossningen och blev helt förtvivlad. Mest psykiskt. inte skönt på något sätt men för mig var det stora mer ” uuuuuäääääääähhhh jag kommer alltid att ha det såhär och Det är rätt äckligt och det är baaaaaara jag som drabbats” typ. 🙂 och inget av det stämde 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *