Det här med att äta djur

Det är ju inte helt oproblematiskt det här när barnen inser var maten kommer ifrån.

”Mamma, är det här kossa?” kan Mira fråga vid matbordet.

Ja, mitt barn det är precis vad det är. Och det skaver att vi slentrianäter mer kött än nödvändigt för att min lågpresterande hjärna inte kan komma på fler recept än Bolognese, korvstroganoff och Carbonara.

”Äter vi gris nu?” undrar Morris förundrat.

Um..ja (sorry). Vi borde vara bättre och jag SKA jobba på det. För det är enbart en fråga om vana, bekvämlighet och ja, lättja. Och trots att jag förespråkar att man ska sänka kraven och inte slå dubbelknut på sig själv, i synnerhet under småbarnsåren, så är just slentrianköttätandet något jag skulle vilja skruva ner på rejält.

Men! Det kan ju bli rätt humörhöjande konversationer om det här. Idag vid middagsbordet åt vi lax.

-Mamma, vad är lax för djur? frågar Morris mellan tuggorna.

-Um, lax är…lax. Alltså en fisk, svarar jag lite lätt disträ.

-MEN VAD ÄR DET FÖR DJUR, stånkar Morris som om jag vore mindre bildad än Kasper.

-En fisk, svarar jag igen. Lax är en sorts fisk. Och den fisken heter lax, säger jag så övertydligt jag förmår.

Morris skakar på huvudet och flabbar åt mitt vansinniga svar.

-Man äter inte fisk. Man äter pirayor, konstaterar han med sitt 4-åriga självförtroende och tar sedan en till tugga av lax…pirayan.

Pirayaslukaren

När vi ändå är inne på det. Goda, enkla vegorecept, anyone? (Ratatouille och linsgryta undanbedes vänligt men bestämt. Har aubergine förresten någonsin bidragit med NÅGOT av värde?)

31 kommentarer

  1. Byt till sojafärs i bolognesen och halloumi i stroganoffen. Och nej, aubergine är totalt överskattat.

  2. Lisa Bjärbos böcker Mera Vego och Ännu mera vego är vad du behöver.

    Vill ni göra vegoburgare/vegobullae är den formbara färsen från Anamma toppen!

    1. Vi har mera vego boken och den kan varmt rekommenderas! Finns ett avsnitt som heter Kaos där maträtterna går snabbt att laga. Mkt barnanpassade recept då det är mkt pasta, ris i boken.

  3. undertian.com
    Den sidan har fått oss att minska på köttet, det är billiga och enkla recept. Det blir inte bättre än så.

  4. Nämnda böcker Mera vego och Ännu mera vego. Enkla recept utformade för barnfamiljer dvs. alternativ/varianter på det barnen känner igen samt några mer spännande rätter.

  5. Köp svenskt kött och fortsätt ät som du gör! Bidra till att behålla betesmarkerna och dess unika biotoper. Finns hur många rödlistade arter som helst i de markerna som dör ut när betande djur försvinner. Undvik importerat kött fullt med antibiotika från ett land med sämre djurhållning

  6. Hälsans köks sojanuggets. Som vilka kycklingnuggets som helst! Jag tror det gäller att hitta sitt ”korv och makaroner” inom vego. Quornfärs till tacos mitt i veckan?

  7. Ur klimatsynpunkt är det superviktigt att äta mindre kött! När man väl minskat på köttet är det viktigt att välja rätt kött (svenskt och eko, som bidrar till öppet landskap och biologisk mångfald).

    Undertian.com är 👍
    Prova tex detta recept:
    https://undertian.com/recept/kikartsbiffar-med-nudlar-och-mangosas/

  8. Kanske inte för barnen, men fräs upp valfri strimlad kål med ingefära, vitlök, Sambal Oelek, gurkmeja, tamarisoja och kokosolja. Riktigt gott!

  9. Svamp och lins bolognese
    Halloumi och gröna ärtor i istället för kött i carbonara eller tunt hyvlad svamp, zucchini och kål.

  10. Från en vegomamma med vegobarn: istället för att byta ut köttet mot ”låtsaskött” (sojanuggets, vegokorv, quorn), skynda lååångsamt och hitta bra recept med grönsaksbas som sen sitter i ryggraden precis som stroganoffen. Annars hamnar ni i samma fälla som vi. Men håller successivt på att avänja mina två (lika gamla som dina) från att bara vilja äta fryst ”Hälsans”-kök-käk.
    Här är ett superrecept som funkar bra till pasta och i lasagne: https://www.coop.se/recept/gronsaksbolognese/#/recipe-ingredients
    Ignorera faktumet att den innehåller både aubergine och svamp (ser mest med avsmak på båda själv haha). Skala auberginen (!) och hacka allt jättesmått! Superlätt och jättegott (Jag tycker INTE om att laga mat och är inte heller bra på det så min ribba ligger superlågt när jag säger att något är lätt). Godkänt av båda barnen. Även snart-sjuåringen som ser med avsmak på det mesta.
    Jag måste också tipsa om boken ”Mera Vego”, speciellt Pasta rosso!
    https://www.coop.se/recept/pasta-rosso-med-vitloksfrasta-champinjoner/
    Även den använder vi i lasagne!
    (Vi gillar lasagne…)
    Lycka till!

  11. Eller som vår fyraåring frågade häromdagen: ”äter vi gris idag eller är det farfar-nisse vi äter?”. Farfar-nisse är min farfar som dog i början på april så hur hon fick ihop det är undrar jag 😂😂

  12. Pannkakor!! 🙂 Nej vars, är dålig på det själv.. Gör ryck ibland och ingen äter och sen sitter vi där med köttfärssås igen..

  13. Jag äter i princip bara vegetariskt men kan säga att än så länge har jag inte hittat många (om något) recept som mina barn gillar och jag har testat en del.. Byta ut färsen i tacos går inte, anammas formbar färs tycker jag är väldigt lik vanlig köttfärs men mina barn märker direkt att det inte är ”vanliga köttbullar”. Så inga direkta tips härifrån men hittar du ett recept dina barn gillar får du gärna tipsa 😀 Men håller med flera andra om att Mera vego har många bra och enkla recept. Gillar även Nyfiken grön.

  14. Belugabolognese. Visserligen linser men de är väldigt olika sina gröna och röda kusiner; godare och i alla fall jag får inte samma… ”effekt” i magen: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bolognese-pa-svarta-linser/.

    Vi gör ibland ”tacos” med falafel, alltså typ samma tillbehör fast falafel istället för den där oinspirerande färsen. Konceptet med små skålar och plocka ihop-mat funkar ju alltid. Barnen älskar tortillas, gräddfil och grönsakerna och en och annan falafel får vi också i dem.

  15. Katharina

    Min 8-åring fullkomlig älskar potatis- och purjolökssoppa!

  16. Böckerna Mera vego och Ännu mera vego har blivit till Mega vego. Finns att köpa på adlibris och Bokus. Finna även en app för samma som heter Mera vego. Lagar ingen kött hemma, barnen äter av vegomaten. Det brukar ta ett tag för dem att vänja sig vid nya rätter, men tillslut äter de det utan att gnälla. Brukar alltid bläddra i dessa böcker för att få matinspiration.
    Under tian på Instagram och som blogg är också bra.

  17. Vi brukar göra kikärtsbiffar med recept från ungarnas förskola. 1 burk kikärter, 1 ägg, 1/2 dl vetemjöl. Mixa ihop, krydda med det man gillar, jag brukar ha vitlök, salt o peppar, spiskummin. Stek i rikligt med olja.
    Annars äter vi mycket soppa, mixar man den så kan man lura i dom nästan vad som helst.

  18. Tortellinigratäng:
    https://www.coop.se/recept/tortellinigratang/
    Superenkel, snabb och god. Går hem hos både barn och vuxna här hemma. Har det finns lite extra tid kan en göra egen tomatsås istället för färdigköpt.

  19. Sofia Karlsson

    Kolla min blogg http://www.sofiabakar.wordpress.com
    Jag har många bra recept på vegetarisk mat som min dotter älskar 😊 och många går snabbt att göra och blir matlåda av också 👍🏽

  20. Hälsans kök sojanuggets! Ugnspannkaka, tomatsoppa med pasta, paj, halloumi stroganoff,

  21. ”Hemmagjorda” hamburgare med valfritt fryst veg-alternativ (allt blir gott när man får ha ost på). Gillar även färdiga falafel som serveras med typ pasta och ketchup osv. Pannkakor och soppa. (Latvarianten färdiga pannkakor man klipper och steker upp i smör är ju en klassiker)

  22. Stephanie

    Här kommer ett svinpigg recept där ungarna ibland inte ens fattar att det inte är köttfärs 😅👌🏻

    Vegetarisk bolognese

    1 morot
    1 gul lök
    1-2 vitlöksklyftor
    Rapsolja att fräsa i
    1,5 dl svarta belugalinser
    500 g krossade tomater
    2 dl creme fraiche /havre fraiche
    2 dl vatten
    1 grönsaksbuljong
    1 tsk socker
    1 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
    Spiskummin
    4 port spagetti
    Basilika eller oregano
    Ev parmesanost

    Skala och riv moroten grovt
    Skala och hacka lök och vitlök
    Fräs allt i olja i en kastrull
    Tillsätt linser, krossade tomater, creme fraiche, vatten, buljong, socker, balsamvinäger, spiskummin

    Låt puttra under lock på glänt ca 25 minuter
    Mixa för slätare konsistens, eller låt vara

    Smaka av med salt, peppar, oregano/basilika

  23. Pasta m tomatsås/ostsås/pestosås
    Potatisplättar/råraka
    Vegetarisk pizza

  24. Jag svarar också bestämt nej på frågan om Aubergine. Min rekommendation är, liksom många andra, boken ”Mega vego” och slår ett slag för halloumi stroganoff om nu just korvvarianten går hem hos alla familjemedlemmar.

  25. Hemgjord, enkel falafel till tacosen
    Pastasallad med mozzarella och bönor
    Pasta pesto
    Omelett med fyllningar tex spenat, champinjon
    Pajer, gärna med färdig pajdeg och färdigriven ost – då går det snabbt att få klar maten
    Vegetarisk lasagne

  26. Alltså vi bytte ut allt kött mot anammas produkter. Deras färs och formbara färs, deras färdiga schnitzlar, deras korv.. ja osv osv haha. Willys har allt sånt. Vi äter alltså samma saker fast det är vegofärs. Sen halloumi och tofu är supergott att steka med grönsaker och sen äta pasta till 🙂

  27. Vanja Bergström Krupa

    Har minnen från barndomen som delvis tillbringades på landet, där man delvis genomförde egen slakt, eller så kom slaktbilen och hämtade djuren som skulle slaktas.
    Som känslig 7 åring från Stockholm, på Sommar-Feriehem på landet, på 50 talet, betydde djuren väldigt mycket för mig. Hade en egen kalv, och en liten griskulting och ett lamm som jag kelade med varje dag.
    En dag vid middagsbordet frågade bonden: Nåå Vanja, Hur smakade den lilla Grisen ? .. Det var sista gången jag åt kött, tills jag fick egna barn och de fick bestämma själva. Ett av mina fyra barn, blev vegetarian, och är så än i dag.

  28. Vanja Bergström Krupa

    PS .. Oj, ta gärna bort en av kommentarerna.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *