Människor som hatar (vissa ord)

På förekommen anledning, alltså förra inlägget där jag snitslade upp ett litet sidospår kring ord man inte klarar av, vill jag nu fortsätta på denna underhållande och laddade stig.

KAN VI INTE ALLA VÄLTRA OSS I VIDRIGA ORD??? Nej, ni ska inte sitta på soliga balkonger eller i lummiga parker denna fredagkväll. Ni ska istället visa upp er allra mest passivt aggressiva sida och dela med er av ord/uttryck som får er att gnissla ner era tänder och era hjärnor att brinna.

Jag bjöd ju på två ord sist och tänker här toppa med ytterligare några. SAMTLIGA människor som använder sig av dessa ord/uttryck bör omyndigförklaras med omedelbar verkan:

*styrkekram

*(det värker i/det känns i/…) mammahjärtat (brister)

*tunika (TUNIKA WTF)

*nom-nom-nom-nom (livets mest kontraproduktiva uttryck. Används när nåt verkar gott men får det att låta sjukt oaptitligt)

*magiskt (som även någon skrev i kommentarerna – I HEAR YOU SISTER. Sånt inflationsord! Om något är magiskt är det ju per definition ÖVERNATURLIGT och din acaibowl/hallonbuske/promenad ÄR INTE ÖVERNATURLIG FFS. Harry Potter, däremot, är magisk. Och jag kan sträcka mig så långt att ens eget bröllop kan kännas magiskt. I övrigt: byt ord)

*läcker (alltså inte som att något läcker (t.ex. en urinblåsa) utan att någon/något är läcker/-t. En läcker häck. Hua.)

*blus (inte mitt värsta ord men LÅNGT ifrån en favorit)

Så, lägg ner tacon och ställ ifrån dig roséglaset och gå loss i kommentarsfältet. Detta kan bli MAGISKT!

104 kommentarer

 1. Känns nästan överflödigt att här nämna ordet ‘älskart’. Annars får jag rysningar av formuleringar som fastighetsmäklare använder sig av, i stil med: ‘invid’ eller våningen ‘presenterar’ en öppen planlösning osv Det är så nödigt. Till syvende och sist har jag ändå svårast för särskrivningar. Detta otyg!

 2. Personligen tycker jag att en bör få använda vilka ord en vill så länge de inte är nedvärderande. Med ”styrkekram” tex så menar en ju bara väl så varför inte använda det om en vill? (Gör det mkt sällan själv men skulle aldrig döma någon annan för att de använder vissa ord). Ha det fint.

  1. Iiiiiih. Du prickade in mitt största hatobjekt ordwise – ”en” istället för ”man”. Sånt.Jävla.Trams. Herregud, det kliar i hela kroppen på mig över denna missriktade feminist/jämställdhetsinsats. Det låter bara som om användaren är en värmlänningswannabee. Brr.

 3. ”En var sin” och ”ta tillvara på”.
  ARGH!!
  Det heter ”en var” ELLER ”var sin” (och för allt i världen inte ”vars en”!)
  Och ”ta tillvara” ELLER ”ta vara på”!!
  Okej, det här är språkklag snarare än störiga ord, men ändå.
  Och, jo! Uttrycket ”Jag är säker på att…” som förekommer HELA TIDEN i barnens tecknade serier (kass översättning av ”I’m sure…”) Man säger aldrig så på svenska!! Man lägger upp meningen på ett annat sätt! ARGH!!

 4. I Skåne där jag numera bor är barn inte kissnödiga utan ”kissiga”. Jag klarar inte av det, kommer aldrig göra och blir tokig när mina barn säger det. Liksom ”domma”, då blir det nästan stryk!!

  1. Hehe, tog mig ett bra tag att begripa att kissiga barn är kissnödiga och inte redan har kissat ner sig 🙂

 5. Älskart
  Skönt
  Läckert
  Gottis
  Fining
  Att kalla vuxna för pojke eller flicka
  Blääääääääk! Hata!

 6. Ooh, ÄNTLIGEN ett forum där jag får skriva av mig! 🙂
  Folk som säger ”plåta” när de tar fotar digitalt. Du har ingen plåt i kameran när den är digital, du kan omöjligt plåta då.
  Frasen ”låt mig pressentera”. Kryper. I. Hela. Kroppen. Enda gången då det möjligen är accepterat är på cirkus.
  Orden njuta och nöjd. Så fula!!!!!

 7. Instämmer att ”styrkekram” hemskt. Får även rysningar av: skämskudde, gofika, snackis och – nästan värst av allt – uttrycket ”vi är gravida” (vi ska få barn, vi har båda bidragit till att graviditeten är ett faktum, men ”vi” är verkligen inte gravida).

 8. Uttrycket ”älskar dig till månen och tillbaka”. Spyr till månen och tillbaka varje gång…🙄

 9. Jag hatar att folk vägrar säga bebis i bestämd form alltså bebisen. Det påminner mig nämligen om ordet penis som inte heller böjs. Det kvittar att penis var inblandad i skapandet av bebis jag vill inte tänka på penis när någon pratar bebis.

 10. Mina värsta är preggo, blorren och inspo. Det kryper i hela kroppen när en läser på insta typ ” in på blorren för mer inspo om hur du kan klä dig när du är preggo” Hu!!!

 11. hatar:
  -kramis
  – busigt
  och många fler..

 12. Blir mordbenägen är om nån lägger upp en bild på att hen köpt glass och hashtaggar med #glassistoralass.

  Andra bubblare:
  1. att inte kunna svära ordentligt utan i stället använda helt lame kraftuttryck, typ attans, rackarns osv. Antingen ska det osa svavel eller så kan det va.
  2. när folk över 25 kallar sina tjejpolare för görrls, pinglor eller tjejor.
  3. ûber- som förstärkningsord.
  4. Att tagga en kompis och skriva typ ”lunch med bästa Katarina”. Känner att det här bästandet kan stanna i Lund och Uppsala där det hör hemma (typexempel: gutår bäste bror, höhöh, skicka punschen, Totte etc etc).

 13. -Saker som gifter sig.
  -”Datan”. DATORN heter det för i helvete! Data är ett papper med siffror på.
  -När brie uttalas briE.
  -Ondare. Det heter mer ont. Kan vi bara enas om det snälla.

 14. Jag ogillar överanvändning av ord (magiskt t.ex.) och barnsliga ord som nämns ovan, typ kramiz, (varför dessutom göra ord längre?), onödig (och felaktig) användning av engelska som t.ex. ”gå ut med girlsen” svenska ordet tjejerna beskriver exakt samma sak, lika bra. (Bättre!) Jag stör mig väldigt mycket på då ord utelämnas från meningar. Kommer inte på något exempel just nu… Det stör mig också då de som får betalt för att skriva, (inlägg, krönikor etc.)
  har slarvfel i sina inlägg (vill förtydliga att jag inte menar denna blogg utan har en annan i tankarna) Ok om det händer ibland men ofta är inte ok! Det gör texten svårläst och ger ett slarvigt intryck. Är nonchalant mot läsarna (och de som betalar) att slarva. Slarv på jobb är inte bra, oavsett vilket jobb.
  Korr.läs själv eller ha någon annan som gör det, tänker jag. Dessutom kan läsare tro att det är korrekt skrivet och ta efter, så sprider sig felaktigheter eller slarv i språket.

  Jag förstår inte felet med styrkekram? Är det överanvänt? Jag är inte mycket på sociala medier så kanske har jag missat nåt? Jag tycker att det är ett ord som bra beskriver vad man vill uppnå, ge styrka, då någon mår dåligt/har det jobbigt.

 15. Baby varianter på vuxna ord.
  Som mellis istället för mellanmål.
  Föris istället för förskola.
  Arghhhhh !!!!! Sluta prata baby språk !!!!!!

 16. Åh men glömde ju i Sveriges mästerkock när alla (precis ALLA) ska prata om hur de ”sätter smakerna!”. Orkar typ inte titta på programmet på grund av det totala överanvändandet av detta uttryck!

 17. Lillfisen. Är det dialektalt? Sägs av typ alla här nere i Skåne iaf. Har SÅ svårt för det. Sägs ju kärleksfullt av föräldrar om sina barn företrädesvis, men för mig är det bara vulgärt och småäckligt faktiskt.

 18. Jag har vissa problem med ”älsk på … ”. Vem kom på det?!?!?!

 19. Att läsa i kommentarsfältet gav många exempel på ord jag inte gillar men det jag verkligen hatar är när folk (och RESTAURANGER, på sin MENY!) skriver chevré (vill eg inte ens skriva det med risk för att telefonen lär in fel! Det stavas chèvre! Och uttalas alltså ”tjävrr” och absolut inte ”tjevreee”. I Sverige är det väl bättre att strunta i att sätta ut en accent om man inte vet var den ska vara eller åt vilket håll den ska peka!!!

  1. Instämmer!! Överhuvudtaget feluttalade franska ord – typ de som säger ”briE”, ”bagUette” eller”HariKots verT”. Men åh. Det är inte så jävla svårt.

 20. Min, normalt väldigt lugne, sambo blir skogstokig när folk inte kan använda var och vart rätt. Han kämpar hårt med våra barn. Själv kontrar jag isf med norrländska vars då kan han inte säga nåt. 😉

 21. Uttrycket ”att gå i med..” i matlagningsprogram ger mig rysningar. Typ: ”sedan går jag i med lite grädde”, sist jag kollade promenerar inte matvaror och hen som lagar mat står oftast still, helt oförståeligt!

 22. Kalla mig reaktionär men jag blir vansinnig på folk som ”hatar på” någon, vad är det för jävla påfund? Vad hände med det helt vanliga verbet hata?

 23. #hatarlångahashtags
  #menmåstetvångsmässigtläsadem
  Störde mig länge på uttrycket ”skicka ett pm” som används flitigt på nätet då jag trodde att ”pm” stod för ”promemoria”. Tyckte det var otroligt skitnödigt. Kände mig rätt dum när jag insåg att ”pm” var förkortning för ”personligt meddelande”.

 24. Jag stör mig mest på när folk använder talesätt fel. Tex ”dra alla över en kant”. Det heter för sjutton ”….. över en kam”! Finns många exempel på liknande men detta hör man sååå ofta.

 25. Får utslag av uttrycket ”vi är gravida”. Låter så vansinningt töntigt och dessutom är det helt fel. Vi ska ha barn – JA, men det är bara en som är gravid.

 26. Jag inser att jag hatar ganska få ord ändå, även om det finns många jag aldrig skulle använda själv. Ett av orden som jag hatar är macka. Så fult! Speciellt i gnällform från sonen. ”Jag vill ha macka!”
  Hu.

 27. Trodde jag skulle få läsa ”jag/vi fick det bäst” eller #fickdetbäst under bilder med mammor och sina barn, en bild på ett roseglas eller whatever, blir galen på detta uttryck!
  Vadå ”fick det bäst”, du sitter på en sliten balkong med ett billigt glas sur-rose…! aaaarrrrgghhh!!! 😬

 28. Folk som inte kan stava till fåtölj, utan de skriver fotölj. Fruktansvärt!

 29. Hahaha, underbart att läsa denna pysande passiva aggressivitet hos alla! Jag stör mig på när mina vänner, som alla närmar sig aktningsvärda 40 år, skriver (eller kanske skrev, det var ett tag sedan nu) ”woop woop” eller ”sweet” på t.ex. Instagram. För i helvete, är ni tonåringar i en amerikansk såpa eller vad är det frågan om??

 30. Nya trendordet ”drömmiga”. Ser det överallt nu: drömmiga kakor, drömmiga platser, drömmig restaurang etc. Provocerar mig SÅ mycket.

  1. Precis vad jag tänkte skriva. Stör mig oerhört på ordet drömmigt. Vad fan är det för ord? Ett nypåhittat ord för influencers (som också är ett irriterande nypåhittat ord)?

 31. millandeluxe

  Jag stör mig på folk som utelämnar ändelser, det går ju för fan inte att uttyda vad som har hänt eller vad som menas! Ex. :” handla” i stället för ”handlade” Sluta. (Men även dialekter som inte använder ändelser av ..dialektala skäl? Det låter underutvecklat).

 32. Får lite hatinducerad andnöd och kliande utslag av det fullkomligt vidriga ”en” (istället för ”man”) som sprider sig som en jävla epidemi i PK-kretsar. Alltså – på riktigt så kommer ju inte samhället börja betala lika löner till folk för att man byter ut ett av de mest använda orden i språket. Det får bara användarna att låta som extremt töntiga värmlänningswannabees (är själv värmlänning, så blir dessutom provocerad av det – lite hetsa-upp-sig-likt-en-kalkon-varning). Och dessutom har jag inte sett EN ENDA som löper linan ut och (vilket den helt ologiska logiken man nu följer om man byter ut ord på det sättet, borde stipulera) byter ut ”prefixet” i orden ”människa” och ”mänskligheten” m fl. Ska det vara någon ordning borde väl dessa jamsande, tramsande PK-människor säga ”eniskor” och ”enskligheten” – eller åtminstone ”heniskor” och ”henskligheten”.

  Vill egentligen inte kalla det utveckling, för det är ju bara hitte-på, men i brist på andra ord så får det duga – utveckling av språket är INTE alltid av godo.
  End rant.

  1. Varför vara emot ngt som så uppenbart är bra?🤔

 33. Jag fullständigt HATAR orden styrkekram och hen (jävla trams)

 34. Matnyttigt. Say no more.🤮

 35. Alltså, jag är ju sen på bollen men vill ändå lägga till ”Jamenpreciiiis…” Det förekommer förvisso i spridda skurar även i Göteborg, men jag har hört det i 100% av mina telefonsamtal med diverse kundtjänster förlagda till Stockholm (av handläggarnas dialekt att dömer).
  Får jag lägga till en till..? Nästa gång någon på jobbet säger ”Det gäller att föda med content utifrån context” så skriker jag. ”Föda” är inte svenska för ”feed”. Och är det något fel på att säga ”mata med innehåll utifrån sammanhanget”?

 36. När tjejkompisar kallar varandra för: fining, sötnos, ladies, eller skickar kramisar, etc. helt enkelt när det överdrivs.
  Hatar uttrycken ”domma”, ”morsan”, ”farsan”, ”föris”, ”mellis”, ”asså”, ”pommes”.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *