Morgnar med Morris

Dagen börjar med att jag och Johan står vid köksbänken och dricker kaffe, fortfarande hoppfulla om en fridens morgon.

Två minuter hinner passera.

I ögonvrån ser vi ett föremål som är i mitten av sin luftfärd, i oundviklig bana ner mot det hårda golvet. Det är tack och lov inget levande föremål, utan en gråbrun nallebjörn. Och följer man luftfärden i en tänkt bana bakåt ser man att den inlett sin resa inifrån sängen där Morris nu ligger och fräser och ylar.

Johans blick möter min och vi kan i tyst samförstånd konstatera att vi inte, just denna morgon, hör fåglar sjunga glatt god morgon, god morgon i kör. Istället hör vi the soundtrack of our lives: Morris vredesyttringar.

Kort efter att nallebjörnen har kraschlandat följer en liten gosedjursgris samma luftbana och går samma obarmhärtiga öde till mötes.

Sen kommer det fluffiga marsvinet. Ingen går förskonad.

Vi sveper kaffet som om det voro en hotshot och inser att vi nu måste på med såväl silkesvantar som hårdhandskar. En mobilisering av alla gemensamma medlingsförmågor är absolut nödvändig för att denna morgon inte ska bli ett haveri.

Gosedjuren får inte vila i frid. Morris stövlar fram till där de landat och upprepar proceduren. Nallebjörnen flyger. Grisen. Och marsvinet.

Har ni sett filmer med Will Ferrell? När han blir sådär riktigt flippat Will Ferrell-arg? Välkomna till våra morgnar.

Likt en hel studentkår från KTH spexar vi loss för att få åskmolnet att transformeras till en solstr…ok ett lite mindre grått moln. När vi väl är på god väg upptäcker molnet att stålmannen FORTFARANDE sitter kvar i sin sten.

Ett sånt svek av mannen av stål

Tillbaka på ruta svinsur.

Vi kramas. Och pratar. Vi pussas. Och lirkar. Mira äter upp sin macka. Morris rasar. Vi kramas vidare. Repetera.

En timme av hela vår breda föräldrarepertoar senare (inklusive utbrott även från mors sida) är de på väg till föris.

FRIYAY ANYONE?

8 kommentarer

 1. Sofia Karlsson

  OMG! Hade ungefär samma morgon med min 3,5åring… hur kan man som mamma göra så mycket fel innan man ens öppnat ögonen i sängen?? 😅😂

 2. Jag vill inte ”glädja” mig av det du skrev men på nåt sett så känner jag att vi inte är ensamma iaf. Varje morgon är vi föräldrar spända. Vad blir det den här gången? Går världen sönder för att det är fredag och inte lördag? Eller för att mackan var i bitar och inte helt (fast den ska vara i bitar varje dag). OMG. Jag vill bara springa iväg och komma tillbaka om 15 år typ. För jag kan tyvärr inte vara en gullig pedagogisk och lugn förälder i varenda dagliga utbrott…
  Jag säger bara ”hold on sitter!” Det borde någon dag lugna ner sig eller hur? Kan vi väl drömma om? 😀

  1. Jo ”sister” borde stå…

   1. millandeluxe

    Jag spände öronen och liksom bah: ”finns det en sitter för arga små barn? Går den att köpa till sexåringar?”

    Så desperat

 3. Åh, men EXAKT!!! Min magiska 3,5 åring är precis så. Har börja kalla beteendet för ”att välja vrede” (ni vet, som kontrast till det klyschiga ”att välja glädje”). Hon väljer verkligen vreden i 9,9 situationer av 10 🤯

 4. Fröken K

  Min son kan i perioder vara såhär o han har varit sedan han var ca 2 år o 3 mån. Nu är han 3. I o för sig oftast inte direkt på morgonen men när åskmolnet väl har uppkommit är ALLT på något mystiskt sätt fel, särskilt det som hans ömma moder gör ( obs ironi) allt som han vill att man ska göra ska göras om för att sedan göras ogjort. Mackan ska inte delas, den ska vara hel o sedan delas igen o sedan vara hel. Osv. Han kan be om specifika saker för att sen bli ursinnig när han får den saken, han tittar liksom på en som man vore heeelt dum i huvudet. Väldigt tonårigt. The sweetness of parenthood. Mestadels är han dock rolig o mysig om dock egensinnig o m enormt stark vilja.

 5. Hög igenkänning på detta! Har en drygt 2,5årig son som i princip varje dag vaknar med skrik som att ”åhhh vill inte vakna” inget fågelkvitter o mys här inte. Sen ska det sittas o mysas, nåde mig om jag behöver göra något annat på 30minuter typ gå på toa/fixa frukost/klä på mig osv för att komma iväg till förskolan med tre barn som lämnas 07.00. Å under processen är såklart allt fel. Här om sistens gjorde jag tokig som jag är iordning fil o kuddar men nä då va kuddar fel, ur med dem, men han skulle ju ha dem, jaha i med nya osv osv osv.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *