12 DAGAR KVAR!

Paniken, liksom euforin bubblar ikapp när vi nu står inför det faktum att det är 12 (TOLV) dagar kvar tills vi dundrar till Sydafrika. OMFG har aldrig varit mer på sin plats.

Men, så kul det ska bli! Ingen av oss kan riktigt greppa längden på resan (3 månader) så det får vi väl helt enkelt försöka greppa på plats. Vi är dock rörande överens om att vi ska ta det så lugnt det bara går att ta det med tre barn (och två rastlösa vuxna).

Sist jag skrev om resan fick jag några frågor som jag tänkte förklara hur vi tänker kring.

Säkerheten, hur är det med den?

Som jag upplevde det, kändes inte Kapstaden (eller Hermanus, där vi var mest) som en mer hotfull/riskfull plats än någon annan storstad jag varit i. Jag vet att det finns områden man gör klokt i att undvika och jag har även fått förklarat för mig att Kapstaden (och möjligen även andra delar av Sydafrika) har levlat upp säkerhetsmässigt efter fotbolls-VM närdetnuvar (2006?). Det som dock slog mig sist vi var där var hur oerhört hjälpsamma människorna var – mot alla. Minns så väl en promenad en eftermiddag där en man framför oss hade en stundtals stapplande gång. Bakifrån såg det ut som tja, ett par glas för mycket, men kort därefter segnade han ihop och det visade sig vara någon form av sjukdomstillstånd. Direkt slöt sig en massiv massa runt honom, men inte för att glo (vilket jag tyvärr upplevt på hemmaplan), utan för att hjälpa till. Effektivt och aktivt styrde de upp situationen så att mannen snabbt fick vård, och de tog så väl hand om honom till dess att sjukvårdsproffsen dök upp.

Samma sak med en kraftigt påtänd/onykter kvinna som härjade runt mitt i gatan. En man som råkade gå bredvid oss på trottoaren (som alltså inte kände kvinnan) stövlade rakt ut i vägen och såg till att kvinnan kom därifrån, men slutade inte där, utan satt med henne på trottoaren och försökte prata och lugna.

Överlag när jag tänker på det så upplevde jag en väldigt stark kamratlig anda där, likaså ett inbyggt och solitt civilkurage hos de allra flesta. Där tittar man liksom inte bort när något obehagligt sker, utan man gör det man kan för att avhjälpa och stötta. Fantastiskt fint.

Sjukvården, hur funkar den?

Vi behövde inte söka vård på plats, men våra kompisar som reste året efter oss var hos läkaren med deras minsting. Har man bara reseförsäkringen på plats ska det inte vara några konstigheter. De uppsökte ett medical center i närheten av där de bodde (i Kapstaden) och var helnöjda med vården de fick. Det enda de reagerade på i jämförelse i med Sverige, var att läkarna var väldigt peppade på att direkt skriva ut antibiotika.

Bilbarnstolar?

Vi kommer att hyra på plats med undantag för babyskyddet som vi tar med och checkar in – mest för att det är kompatibelt med resevagnen, annars kanske vi hade hyrt det också. När vi reste sist ringde vi och pratade med Avis då det på sajten såg ut att bli helt sinnessjukt dyrt med stolhyra. Men det var felaktiga uppgifter och om jag inte missminner mig så betalade vi runt en tusing för 6 veckors hyra av två bilbarnstolar då. Denna gång blir det sittdyna till Mira och jag funderar på om vi ska köpa en istället – det lär ju bli billigare än att hyra en dyna under 3 månader.

Säkerhet i bussar/taxis?

Sist åkte vi nog inte ens taxi, men absolut buss ett par gånger. Men vi har ju inte bälten på barnen i stadsbussarna hemma heller, så där gjorde vi precis som vi brukar. Vi åkte buss, helt enkelt.

Så, slut på frågestund för denna gång. 

I övrigt håller vi på att planera/panika över packningen, heh. Men, vi försöker tänka att vi ska packa som för en tvåveckorstripp. Vi kommer att ha tvättmaskin i såväl lägenheten i Kapstaden som i huset i Sandbaai/Hermanus. Därefter får vi se. Men om inte annat lär det ju finnas tvättomater, alternativt att vi kör handtvätt. I sista hand får vi väl köpa något nytt om det verkligen skulle krisa, men det tror jag inte.

Vädret lär ju vara hyfsat stabilt så 95% av packningen blir sommarkläder rakt av. Lägg till någon tjocktröja, en vind/regntät jacka, sneakers – et voilà – alles klar! Låter ju plättlätt i teorin och i föregående mening, men jaarå, vi får väl se hur det går i praktiken:

Just det! På instagram frågade jag efter väsktips och det vällde in en massa bra förslag! Vidare gjorde jag min googleläxa vilket landade i tre prima väskor från svenska Epic (som jag inte hade hört talas om innan jag plöjde testet?). Flera framhöll fördelarna med trunkliknande väskor så det blev en sådan (GIGATRUNK – känn på det namnet vavava?) plus en vanlig resväska och en ryggsäck som handbagage. Klickade även hem några packpåsar från gubbdagiset så nu ska det skapas ordning som aldrig förr! Inte som det såg ut i somras, med andra ord. 

I övrigt, tja..vaccinationer har vi sedan tidigare och Kasper är ju för liten för vissa vaccinationer som förmodligen hade varit bra, bland annat MPR. Men, på BVC har de förklarat att han genom amningen får antikroppar via mig, så jag går på deras rekommendation.

Just det! Något vi verkligen borde fixa är spel/appar till paddorna! Nedladdningsbara så att internetuppkoppling inte krävs för att spela. Har ni tips så shoot!

Och, har ni andra smarta tips på saker att ta med på såväl planet som att ha på plats är jag idel öra.

Herreguuuu snart smäller det! Iiiiiiiiik! (Johan är möjligen mest nervös för att lämna över Det Stora Ansvaret för våra blommor (vi har på riktigt en djungel i lägenheten) till den som ska bo i vår lägenhet under restiden).

13 kommentarer

 1. Jag såg någonting om att det behövs… eh… något sorts födelsebevis (??) för barn som reser till Sydafrika. Ni har säkert stenkoll på detta men fick en jobbig känsla och tänkte att jag skulle vara medskyldig om jag inte sa något och ni trots allt hade missat det. Nåja – bara att bortse från detta och himla med ögonen åt den förhoppningsvis onödiga kommentaren! Ha det super – tycker det låter toppen!

 2. Åh vad härligt! Hoppas du kan posta lite när ni är borta, blir så peppad! Lycka till och ha det toppen!

 3. Vi är i CT nu och flög via Etiopien. Vet inte om ni ska göra det, men på flygplatsen fanns inte ens vatten att köpa, så försök fixa det innan ni går av planet.

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Gud så bra info – vi mellanlandar också i Etiopien! Ska se till att få med vatten och ev snacks. Enjoy CT!

   1. …och så kan man va taktisk o pinka på planet för att slippa det i land…

 4. Min 5 & 7-åring älskar Lego Friends: Heartlake Rush. Lego Friendstjejerna kör bil genom en bana och man ska samla legopluttar och undvika att köra in i saker

 5. Så spännande! Min familj åker också till Kapstaden under 2018 och ska stanna 4 månader så jag hoppas att du kommer att uppdatera mkt flitigt med diverse att tänka på, inte missa, se upp för etc när det gäller en längre vistelse med barn i Sydafrika. Så peppad på att få höra mer! Hoppas resan går bra och att ni får en fantastisk vistelse!

 6. När vi kör långresor så köper vi led en billig barnstol, blir samma pris som att hyra eller billigare. Dels så vet man att den är bra och inte varit med om för myclet stök o sen är det alltid någon familj som gärna tar emot den innan det är dags att flyga hem.
  Sist blev den dock stulen sista dagen men jag tänker att det nog var en desperat förälder och att den kom till ett barn som verkligen behövde den.

 7. Pettson och Findus deluxe. Jätteroligt spel med kluriga banor. Kan tänka mig att det passar båda äldre barnen om man visar grundtänket.
  Trevlig resa!

  1. Hormoner & Hemorrojder

   Grymt!! Tack för tips!

 8. Vill bara reda ut en vanlig missuppfattning. Mot specifika sjukdomar (typ de som MPR vaccinet hjälper mot) så är det graviditeten som för över antikropparna – och har alltså inget med amning att göra. Så alla mammor som inte ammar och stressar upp sig – gör inte det! https://familjen.trygghansa.se/sjukdomar-barn/fragor-och-svar-barns-sjukdomar/bebisen-immun-mot-massling-genom-moderns-vaccination/ Trist att BVC fortfarande lever i amningsmyten!

  1. Hormoner & Hemorrojder

   BRA att du förtydligar, tack!! Trodde också att det var amningen. Sorry!

 9. Åh vad kul! Vi åker till Kapstaden med en 6,5- åring och en 4-åring om en månad. Ser fram emot uppdateringar och tips!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *