Sydafrika – så här har vi gjort hittills

Det rasslade in kommentarer och mejl när jag skrev om vår inplanerade Sydafrikaresa så nu ska jag i sann medmänsklig anda dela med mig av våra tankar och planer so far.

Det är ju andra gånger vi beger oss söderut för en längre vistelse. Och detta lär inte bli den sista.

Varför Sydafrika kanske ni undrar? Här är några uppenbara fördelar:

-Klimatet: Så perfekt det kan bli, i min mening. Fräscha Atlantvindar gör att det inte blir Medelhavshett eller Thailandskvalmigt. Varmt och friskt på samma gång. Jag sa ju att det var perfekt.

-Maten: Oavsett var vi stövlade in var maten riktigt bra. Och när vi väl valde med omsorg var det helt fantastiskt! Så otroligt hög standard och dessutom ruskigt prisvärt.

-Vinet: Kallt, friskt, högkvalitativt och billigt. Vad mer kan man begära, vavava?

-Vyerna: Var du än vänder din solbrända snok bjuder landskapet på ögongodis. Det är så spektakulärt, så mäktigt och majestätiskt. Lite som att omgivningarna är en påfågel med utfällda vingar, jämt. Malligt, liksom. Och det med all rätt.

-Aktiviteterna: Det finns så otroligt mycket att hitta på! Och väldigt mycket är dessutom barn/familjevänligt. Storslagna vingårdar, mysiga marknader, picknickrestauranger, parker, stränder, stadshäng (Kapstaden!!!) och såklart – alla djurrelaterade grejer.

Det enda minus jag kan komma på är nog vattentemperaturen som får ett svensk sommarbad att kännas tropiskt. Vi pratar 14-15 grader…. MEN! I och med att det inte är smällvarmt så behöver man inte bada för att svalka sig på samma sätt som i t.ex. Thailand. Vi hängde på stranden jättemycket ändå, men visst, älskar man att bada så är ju denna punkt ett baksida av härligheten.

Så, vi kommer alltså att flyga ner med Ethiopian Airlines. Vi hittade biljetter för strax över 20.000 kr för oss alla fem. Flygtiden är ju inte alldeles ljuvlig (vår flight tar 16-17 timmar inklusive mellanlandning), MEN, man slipper ju all form av tidsomställning och jetlag.

På plats kommer vi att hyra bil och vi håller just nu på att scouta runt bra priser och flurar på om vi behöver bilen under hela vistelsen. Just bilhyran blir en rätt saftig post i resebudgeten, men det är svårt att komma runt.

Vi kommer att börja i Kapstaden under två veckors tid. Vi har hyrt en lägenhet via Airbnb i ett område som heter Seapoint (där vi även bodde sist). Svinhärligt på alla sätt och vis.

Därefter dundrar vi österut till en stad som heter Hermanus. Eller nu ljuger jag lite, vi kommer att bo i en förort till Hermanus (sist hyrde vi lägenhet i stan) som heter Sandbaai denna gång. Där har vi också hyrt via Airbnb, men denna gång ett litet hus under hela fem veckor.

Tredje stoppet blir Stellenbosch där vi (som det ser ut nu) blir kvar i 4-5 dagar. Tillsammans med några kompisar kommer vi att hyra ett större hus, även denna gång via Airbnb.

Ja, det är ungefär så långt vi har kommit. Sen återstår drygt 3 veckor. Vi flyger hem från Johannesburg så vi ska ju röra oss ditåt, alltså nordösterut, men den rutten är inte spikad än. Och jag tror att vi tar det när vi är på plats, lite utefter hur vi känner då eller om vi får några grymma tips längs vägen.

Det var allt min trötta hjärna kunde krysta fram denna söndagskväll. Har ni frågor -shoot! Jag återkommer med lite mer detaljerad info plus praktiska tips inom kort! Till dess: godnatt.

13 kommentarer

 1. Hej! Spännande att höra om er resa! Hur tänker ni kring säkerheten? Är det viktigt att veta var man rör sig? Och sjukvård när man reser med så små barn, hur funkar det om ngn blir dålig? Lycka till med planeringen!

  1. Marie Johansson

   Det skulle jag också vilja veta! Tycker det verkar vara ett superspännande resmål! men har alltid tänkt att det är lite farligt med ex. Kapstaden?!? Antar att det mest är en fördom.

   1. Flisan

    Kapstaden är fantastiskt! Som alla storstäder finns det farliga områden och farliga ‘beteenden’ men man kan absolut åka dit med barn! Vi åker till Sheffield beach utanför Durban över nyår med en 4-åring och en 2-åring.

 2. Men då har ni bara badat i fel hav ju! Åk ut åt Muizenburg hållet, då är det varmt!!

 3. Jag undrar över bilbarnstolar! Tar ni med eller hyr med bilen? Om ni hyr på plats, hur ser ni på att andra länder har sina stolar framåtvända? Hur gör ni med buss? Undviker eller sitter med barnen i knät?

 4. Wiiii! Låter alldeles fantastiskt!!

 5. Så coolt! Vill våga nåt liknande men pga katastroftankar och diagnos GAD känns det svårt. Tänker som flera här på säkerhet / sjukvård och önskar tips om hur man gör/tänker kring detta vid äventyrsresor. Jag låter som en torr hobbit. Jag är en torr hobbit.

 6. Hejsan. Så spännande att höra om er resa, ser fram emot många inlägg på temat. Drömmer själv om att åka dit men har inte riktigt vågat med barnen, men om ni vågar med tre barn varav en spädis så borde vi väl kunna pallra oss dit med en treåring och en sexåring. Min man har släktingar där som inte ens har träffat barnen så det är väl hög tid att vi kommer loss. Tack för inspiration 🙂

 7. Åh, underbara Sydafrika! Kan starkt rekommendera safari också, finns ju flera områden, kanske framför allt lite norrut, som erbjuder guidade turer. Men det är också väldigt häftigt att åka runt i egen bil och spana efter lejon, giraffer och elefanter! Ta med kikare, de mest spännande djuren (lejon och leopard) kommer sällan nära.

 8. Eftersom i åker norrut också å måste jag tipsa om den helt fantastiska pärlan Knysna! Bara åk dit! Vi bilade Port Elisabeth – Kapstaden och då vi hört mkt fint om just Knysna då stannade vi där några dagar, underbart! Vattnet är för övrigt väldigt badvänligt när ni kommer längre upp efter kusten. Åker ni långt så finns en antastisk pärla längre norrut i St Lucia. Det är nära gränsen mot Moqambique och tropisk temperatur i vattnet. Att bila från St Lucia till Johannesburg tar dessutom bara en 7 timmar.. om ni inte varit i Joburg tidigare så tänk på att det inte är som resten av Sydafrika, åk inte till fel ställe på fel tid etc…

  Fan vad avundsjuk jag är!

  Kram!

 9. Glöm inte personbevis till barnen! Krävs vid incheckningen.

 10. Charlotta

  Hej! Sydafrika är ett fantastiskt ställe. Vill bara varna för en sak som ni kanske redan känner till: det är just nu stor vattenbrist i kapstadsregionen. Man tror att det i mars -maj kan finnas så lite vatten att strikt ransonering krävs. Bra att hålla koll på även för turister, googla ”Capetown water crisis” t ex.

  1. hormonerhemorrojder

   Tack för info! Jag kände till vattenbristen men inte att läget var riktigt så akut 🙁

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *