Viktuppgång och vansinneshemorrojd

Ja, ni förstår ju, min tillvaro är som en sensationslysten löpsedel.

Jag har ju hållit er lite på ofrivilligt halster här, och det beror icke på att jag är ond. Det beror helt enkel på att jag är en orutinerad trebarnsmor (my god, vad mäktigt det var att skriva det?!) och helt enkelt inte har fått till det.

Så, i fredags skulle vi ju väga in lillpampen igen och jag yogaandades (nej det gjorde jag inte) när han placerades på vågen. I och med att han gillade att ligga där lika mycket som jag gillar min vansinneshemorrojd (mer om den strax) var det svårt för vågen att stanna på en vikt på grund av allt sprattel.

Om ni undrar om den lätt..kräftröda hudtonen, ser han alltså inte alltid ut så, utan det var en följd av skriksessionen.

Till slut enades vi om 3960 gram vilket alltså innebar 54 gram upp. Mitt cyniska jag tänkte att well, det kan ju lika gärna vara lite extra bajs i kroppen, men nu väljer vi Positivt Tänkande här.

Så, vi tutar på med högfrekvent amning och lite ersättning som bonus. Imorrn är det dags att väga honom igen. Hoppas på iallafall 150 gram då.

Och nu till vansinneshemorrojden. Efter förlossningen så visst, hade de tilltagit, men det som har hänt se senaste dagarna är att nån liten jävel liksom har blivit trängd (kränkt?) och – jag utgår från att detta är högintressant för er – därmed blivit alldeles stasad. Tänk hårt blåbär, mer deskriptiv tänker jag inte vara.

Och det gör något så djävulskt ont! Det blir dessutom så mycket värre av att man spenderar x antal timmar om dagen på just stjärten (och därmed på den oinbjudna gästen) när jag ammar som en besatt.

Så idag, kände jag att det tamejfasen får vara nog. Jag ringde upp vårdcentralen och lyckades få en tid idag på eftermiddagen. Morskade upp mitt hudlösa jag och tänkte att ”det här blir bra”.

Världens gulligaste läkare ropar upp mig, vi slår oss ner vid hennes bord och hon redogör för att jag är listad hos en annan läkare på vårdcentralen, men att jag har sökt akut, varpå hon frågar om anledningen till mitt besök.

Och då gör jag det enda rimliga i denna situation: jag börjar storgrina och hulkar fram att det gör ont i rumpan (alltså är jag 3 år gammal?)

Hon går och hämtar papper och är så gullig att jag typ vill gråta ännu mer, men då lyckas jag samla mig lite och förklarar läget vidare. Och hon vill naturligtvis ”ta sig en titt”.

Ja, så där låg jag på britsen och hon konstaterade att det var en elak jävel (ej den medicinska termen) men jag minns inte vad hon kallade det.

Dessvärre kunde hon inte göra så mycket mer än att skriva ut Lactulos och tipsa om varma stjärtbad som alltså ska vara kramplindrande i elaka fall som detta. I övrigt får jag fortsätta med min hudvårdsrutin: suppar och salva och Xylocain. Kombineras med fördel med alvedon- och iprenmix.

Så, varsågoda! Oversharing is caring.

24 kommentarer

 1. Åh vad jag lider med dig. Hoppas innerligt att det blir bättre snart. Tack för att du delar med dig och orkar vara rolig och förgyller min morgon i pendeltågkaos.

 2. alltså igenkänninsfaktorn! hoppas hoooooppas att denna lilla jävel snarast beger sig därifrån! älskar att du är så ärlig o delar med dig av detta inte alls genanta ehm? problem…. Detta inlägg hade jag SÅ behövt läsa efter förlossningen av dottern! hade ingen aning om vad som hänt men jag hade väl ändå inte fött barn med röven?! hulkgråtandes tog sig en barnmorska en kik och konstaterade ungefär samma som du nyss fått konstaterat. nu försöker jag ladda om inför nästa unge som strax ska pressas ut, skillnaden nu… har redan fått besök av de små jävlarna och är måttligt orolig inför hur de blir o föda med redan kompisar down there

 3. I know the feeling 😭
  Det är två månader sedan jag födde, 9 h sittades med benen uppdragna, då frodas hemorrojderna… (en hängde ut utanför skinkorna) jag var sängliggandes i två veckor. Det gjorde så ont att jag inte kunde gå. Fick också rekommendationen att ta lactolose för att kunna tömma magen varje dag utan att bli hård i magen (min första tanke var att inte gå på toa på en vecka). Lactolosen ska inte gå över till bröstmjölken, jo tjena. Bebis magen kraschade och vi hade 4 dagars skrikkaos innan vi förstod att det var den, tänkte först att det var kolik som kom. Så strikt kost och MASSA vatten har fått hålla igång magen. Efter 4 veckor var det bättre, då släppte jag på strikta kosten och började promenera. Fem steg tillbaka blev det då. Så ni är promenaderna max 2 km och kosten sköts. Stolpiller och salva så klart varje dag.
  Någon gång ska de väl besegras.

  1. Liggamma fungerade 👌🏻

  2. hormonerhemorrojder

   Nyfiken på kosten – kan du berätta vad du äter/inte äter?

   1. väldigt enkelt samtidigt så svårt, jag undviker gluten och äter mycket grönsaker. Försöker undvika socker men det är omöjligt och någon njutning behöver jag. I övrigt vanlig husmanskost med mycket grönsaker och fullkornsalternativ. Det blir enformigt med bebis som har känslig mage så jag har inte vågat äta bönor och kål innan men introducerar det mer nu. Spenat, rödbetor och fetaost blir det ofta till maten. Broccoli fungerar bra så mycket av det. Jag har börjat äta havregrynsgröt till frukost och har fiberhusk i (det hjälper tarmarna). Och dricka dricka dricka vatten. Detta har gjort att jag än så länge inte varit förstoppad efter graviditeten vilket jag alltid har lätt att bli.

 4. Putte i blåbärsskogen

  De gör så ont de där elaka blåbären! Efter senaste förlossningen fick jag tipset att putta in dem i stjärten. Det blir en okul fight med ett upprepat puttande med salvafinger fter toabesök. Men jag tyckte det kändes bättre under tiden de läkte.

 5. Caroline

  Jag bara måste kommentera detta då jag för bara några veckor sedan befann mig i exakt samma situation vad gäller bärklasen i de bakre regionerna! 🙂 Jag, också nybliven trebarnsmamma, drabbades inte av någon chock vad gäller den nya familjemedlemmens ankomst utan det var just mina kroppsliga besvär som var fruktansvärda! MEN, ville egentligen bara skicka en liten hälsning angående klasen, den försvinner. Så kämpa på med allt smörjande! 🙂 Kram

 6. Ta receptfri emlasalva på, starkare bedövning än de medel du har.
  Försök putta in den, tex med finger från tunn plasthandske, som du fyllt med vatten och låtit frysa till is i frysen. Begripligt? Lycka till, lider med dig.

 7. Åh, stackars dig, så kämpigt! Hoppas rumpan blir bättre!! Och att ert kämpande med amningen ger resultat. Massa energikramar till dig!

 8. Underbart att du skriver om det som så många drabbas i samband med graviditet och förlossning. De elaka jävlarna! Jag hade också en elak jävel efter min förlossning och fick det här suveräna rådet av två barnmorskor: massera den jäveln! (Ej ordagrant)
  Ja, det låter sjukt men jag masserade i duschen, lätt i början p g a smärta, sedan mer och mer, och vips trollades den bort, precis som sa. Lycka till!

  1. PS. Jag rekommenderades Paraffinemulsion (säljs receptfritt på Apoteket). Smörjer tarmarna och gör det väldigt mycket enklare att göra nummer två.

 9. DET FINNS HJÄLP.

  Efter att jag gått till vc ungefär 10000 gånger med jävels-hemorrojder träffade jag en läkare som sa ”jag känner en läkare som kan hjälpa dig med det här”. Det kom en remiss till Ersta, där dom på insidan ”sög tag” i blodkärlen som ledde till hemorrojderna och spände gummiband om dem. Ströp således blodtillförseln. Det kändes som att jag var lite bajsnödig i ett par dagar, THATS IT.

  Glad och hemorrojdfri i 7 år nu, trots att jag burit barn nr två. Återstår bara att ta bort skinnpåsarna, det enda spåret som finns kvar.

  Revolutionerande? Japp! Dags att fler får tillgång till hjälp? HELL YES!

 10. Låter som ett perianalhematom dvs en blodutgjutning pga akut blödning i hemirrojjden – boten är att tömma ut koaglet dvs bedöva och göra ett litet snitt så att det levrade blodet töms ut!
  Tror inte lokalbehandling räcker?

  Kolla upp!
  Lycka till 🙂

  Mvh doktorn – OBS ej rumpdoktor så ta det med en nypa salt – men SÖK vid uteblivet förbättring!

  B

 11. Usch och fy för hemorrojder, men de går ju att ta bort. Inte något större ingrepp. Borde läkaren rekommenderar om hon nu också ansåg att det var ”en ond jäkel”.

 12. Hej! Ville bara ge dig ett tips som funkat för mig mot hemorrojder. När du går och lägger dig för natten så dränk en pads (bomullsrondell) i alsollösning (INTE alsolsprit!!) och lägg mot elakingen. Alsollösningen drar ut vätskan ur hemorrojden och den krymper då och gör inte lika ont. Detta tips fick jag när jag sökte vård och det funkar väldigt bra för mig. Hoppas det kan hjälpa dig också!

 13. Men åh stackare! Vet preciiiis hur vidrigt det är. Mitt tips är att sitta på en handduk som man rullar ihop som en sittring, ta Ipren eller alvedon som är inflammationsdämpande (Ipren rekommenderas ju inte när man ammar men jag åt det ändå för att stå ut).

  Sen; bommulspad med asollösning! Asså såååå effektivt, torkar ut dom där jäääävla onda satarna! Lycka till :/ Sen när du står ut med det, häv på REJÄLT med zylocain och sen ska du trycka in den.. vidrigt jag vet men den försvinner sen då ist för att hamna utanför 🙈 Och som läkaren sa, lactulos.

 14. Scheriproct!!! Inte xolyproct. Scheriproct funkade för mig (innehåller kortison) men även tipset med att jag på kvällen låg i soffan (mannen tar barnet) och la en isbit på det onda – i en plastpåse. Gör superont men härda ut! Den krymper 😆 Tog även asolllösning dumirekt efteråt som någon här skrev upptill. Jag lider med dig – en som fött tre barn och varje gång har det blivit värre 😝😝😝😝🙈🙈🙈🙈

  1. Skriver under på detta! Xyloproct hjälpte mig inte alls, Scheriproct visade sig SÅ mkt mer effektivt!
   Vet precis ditt lidande, grät kanske varje dag i minst en månads tid, höll typ på att svimma av smärta vid ett besök i Tyskland och fick söka akut (på sjukhus). Tjoho!

 15. Åh herregud vad jobbigt! Och vem hade inte grinat som en treåring?! Kämpa på! ❤️

 16. Vet hur det är

  Lider verkligen med dig! Mina hemorrojder försvann aldrig helt – och till sist tog jag mod till mig och sökte hjälp, och läkaren kan göra massor! Kräv remiss till kirurg, de kan sprutbehandla eller skära bort skiten (gör STÖRT ont men så värt det), fast kanske inte går som nyförlöst..? Håller tummarna att den mjuknar åtminstone <3

 17. Beatrice

  Men, så jag lider med dig. Var exakt i din situation för 1,5 mån sedan. Kämpade på med den för mig stressfulla amningen, man lägger timmar på att mata sitt barn men med knappa resultat. Gav upp och flaskmatar nu. Till råga på allt hade jag så djävulskt ont i rumpan pga de elaka rackarna. Tack o lov gick det över efter att smort m xylo..(?) salvan. Nu har jag istället kli på kropen, nattliga hormonsvettningar m.m. Tack gud gör att du givit oss kvinnor dessa fantastiska livsupplevelsena.
  Kämpa på bäst du orkar;)

 18. Hejsan
  Jag arbetar som aromaterapeut och har blandat ihop en H-olja som hjälper och tar bort smärta när man har hemorrojder, blåmärken mm.
  Den är provad nu i snart 13 år och jag har inte haft någon kund som varit onöjd.
  Har själv haft dem så jag vet, tar några minuter så är själva smärtan borta.
  Oljan är givetvis gjord på ekologiska och naturliga produkter så långt det går, inga kemikalier är tillsatta och du kan även använda den på barn som fått blåmärken.
  Givetvis måste du kolla upp att det inte är något annat som kan göra att du blöder ur tarmen, det finns fula tumörer, men vet man att det är hemorrojder så är H-oljan super.
  Ville bara tala om att det finns hjälp som hjälper
  Ha en bra dag / Margaretha

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *